Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.06.2024
www.factual.ro
FALS | Spitalele ar fi fost goale în timpul pandemiei

Un utilizator Facebook a postat un videoclip, cu descrierea „Iată de ce asistentele aveau timp să danseze de-a sula pe coridoarele spitalelor pe vremea Covid! Erau goale!”. 

Imaginile din videoclip surprind un spital din Scoția, conform descrierii textuale furnizate. Acesta pare să fie gol. Femeia care filma împrejurimile spitalului, Debbie Hicks, își exprima indignarea în privința presupuselor informații false, cum că spitalele ar fi arhipline din pricina cazurilor de COVID-19. În urma acțiunilor sale, femeia ar fi fost reținută de către polițiști în următoarea zi, conform informațiilor din presa britanică. Mai departe, arătăm de ce afirmația este una falsă.


De ce a fost spitalul scoțian gol, de fapt

 

Conform unui articol publicat de MailOnline, ar fi vorba de spitalul Glowcester Royal din Scoția. Un medic a declarat că femeia ar fi surprins în imagini o zonă de ambulatoriu părăsită, într-o zi de luni, în cursul unei sărbători legale, mai exact, Boxing Day, în 28 decembrie 2020. 

Conform Britannica, Boxing Day, sărbătorită în Marea Britanie și în unele țări din Commonwealth, în special în Australia, Canada și Noua Zeelandă, este o sărbătoare care are loc pe 28 decembrie. Conform tradiției, în această zi, servitorii, comercianții și persoanele nevoiașe primeau, în trecut, cadouri. Până în secolul XXI, Boxing Day a devenit cunoscută mai ales pentru cumpărături și evenimente sportive. De altfel, când 28 decembrie cade într-o sâmbătă sau duminică, lunea următoare este desemnată ca ziua oficială de sărbătoare publică, același lucru întâmplându-se și în acest context. În plus, sărbătoarea este chiar între Crăciun și Revelion, motiv pentru care mulți angajați ai spitalului erau liberi.

Potrivit relatărilor, Debbie Hicks ar fi filmat zona, deși știa că pacienții au fost mutați într-un alt sector al spitalului, tocmai pentru că mulți angajați erau liberi în ziua respectivă. Ca asistenții și medicii aflați de gardă să se poată ocupa mai eficient de toți pacienții, aceștia au fost mutați temporar. Potrivit BBC, spitalul a declarat oficial că trata 200 de pacienți cu Covid-19 în momentul vizitelor ei.

Debbie Hicks a fost arestată și, ulterior, a primit o amendă de mai puțin de 1.000 de lire. A fost găsită vinovată de folosirea unor cuvinte amenințătoare sau a unui comportament care ar putea provoca hărțuire. The Guardian a relatat că judecătorul districtual Nicholas Wattam a spus că personalul medical are dreptul de a lucra fără a fi molestat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.