Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.11.2023
www.factual.ro
FALS | Statul român nu oferă un sprijin financiar de 10.000 de euro pentru copiii născuţi după anul 2018

Un utilizator Facebook a realizat o postare în care se afirmă că statul român încurajează natalitatea, acordând familiilor câte 10.000 de euro pentru fiecare copil născut după anul 2018.

Link-ul face trimitere la un articol în care se fac următoarele afirmații: „Copiii care s-au născut sau se vor naște după data de 1 ianuarie 2018 au acum ocazia să primească o sumă uluitoare de bani din partea statului român. Astfel, fiecare copil va primi nu mai puțin de 10.000 de euro, cu scopul de a-și continua studiile, a-și deschide un business sau a-și achiziționa o locuință”.

În cadrul articolului se fac referiri la două ordonanțe de urgență în care s-ar stipula modalitatea în care sunt acordați acești bani: OUG 99/2016 și OUG 9/2017. Ambele sunt acte normative privitoare la măsuri bugetare.

Însă în cadrul acestor ordonanțe NU este specificat nicăieri faptul că statul român ar acorda vreo sumă de bani familiilor sau copiilor născuți după data de 1 ianuarie 2028, cu atât mai puțin suma de 10.000 de euro.

Potrivit Institutului Național de Statistică, între 2018 și 2022 s-au născut puțin peste un milion de copii. Dacă informațiile prezentate de utilizatorul Facebook ar fi fost adevărate, statul ar fi trebuit să plătească peste 10 miliarde de euro, în situația în care veniturile totale la bugetul pe anul 2022 au fost de aproximativ 92,1 miliarde de euro.


Ce stimulente sunt oferite în România pentru creșterea natalității

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are un program prin care este vizată creșterea natalității. Prin intermediul UP ROMÂNIA este oferit un sprijin financiar, sub forma a doua vouchere cu o sumă totală de 15.000 de lei, pentru medicamente și proceduri medicale de fertilizare in vitro. Voucherele pot fi folosite în spitale publice și private acreditate de Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro. 

Pentru acest program, la începutul acestui an a fost alocat un buget în valoare de 150.000.000 lei.

Un alt ajutor financiar pe care îl pot primi familiile sunt stimulentele acordate de administrațiile locale, pentru fiecare nou născut din familiile care își au domiciliul pe raza localității. Acest stimulent diferă de la o localitate la alta, iar deciziile sunt luate în cadrul hotărârilor de consiliu local. Spre exemplu, Primăria Suceava acordă un stimulent în valoare de 2.500 de lei, Primăria Municipiului București acordă un stimulent de 2.500 de lei, Primăria Comunei Cuza Vodă (jud. Călărași) acordă un stimulent de 1.000 de lei, Primăria comunei Pietrari (jud. Vâlcea) prevede un stimulent de 1.000 de lei.

Alt program de susținere a natalității este derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În primăvara acestui an au fost acordate vouchere în valoare de 2.000 de lei, către 10.000 de tinere mame. Cu aceste tichete pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent) etc.


De ce este nevoie de stimulente?

În România, natalitatea este în scădere. Potrivit unei prognoze a Institutului Național de Statistică, structura pe grupe mari de vârstă a populaţiei va continua să se modifice, în sensul reducerii numărului şi ponderii tinerilor şi al creşterii numărului şi ponderii populaţiei adulte şi vârstnice.

Scăderea demografică are loc şi la nivel european. Potrivit datelor Eurostat, în ultimii 60 de ani, numărul de nașteri a scăzut constant

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.