Dezinformări rețele sociale
Data postării: 14.09.2023
www.factual.ro
FALS | Teoria lui Casey privind escrocheria încălzirii globale

O escrocherie globală mai degrabă decât încălzire globală – este teza pe care unii negaționiști ai schimbărilor climatice o susțin. A devenit virală postarea unui articol care prezintă o serie de declarații făcute de John Casey, despre fenomenul încălzirii globale. 

În articol se fac afirmații la încălzirea globală ca fiind „cea mai mare escrocherie din istoria Americii”, care îi aparțin lui John Casey, prezentat în text ca fiind un expert în schimbările climatice și fost consilier la NASA și Casa Albă (în realitate, site-urile celor două instituții nu conțin referințe la această persoană). John Casey susține că este autor, dar cărțile sale abordează exclusiv teme negaționiste privind schimbările climatice (prima sa carte, Soarele Rece, a fost publicată în 2011 – iar autorul se prezenta încă de atunci ca fiind fost consilier NASA și Casa Albă).

Articolul postat recent de infoalert.ro seamănă cu un alt articol, publicat în 2019 de Moldova Suverană.

*Captură ecran 14.09.2023

Cine este John Casey? 

În descrierea cărților sale, acesta se prezintă drept scriitor. A scris trei cărți (toate negând încălzirea globală), dar niciuna nu a trecut prin procesul științific de peer-review, iar concluziile sale nu sunt niciodată publicate în reviste sau pe platforme de specialitate. Teoriile sale, care inițial plecau de la premisa unei viitoare mini-epoci de gheață, au fost catalogate deseori drept pseudo-știință.

Pământul se încălzeşte în ritm accelerat

Într-o statistică realizată de National Centers For Environmental Information al SUA, în cadrul Climate at a Glance Global Time Series (grafic interactiv) se poate observa că, din anul 1950 până în prezent, au existat creșteri semnificative ale temperaturii globale. Temperatura a crescut cu 1,12 grade Celsius, față de în anul 1950. 


NASA explică de ce creșterea cu un grad a temperaturii globale este semnificativă: „este nevoie de o cantitate mare de căldură pentru a încălzi toate oceanele, atmosfera și masele de pământ cu atât de mult. În trecut, o scădere de unu până la două grade era tot ce a fost nevoie pentru a cufunda Pământul în Mica Eră de Gheață. O scădere de cinci grade a fost suficientă pentru a îngropa o mare parte a Americii de Nord sub o masă uriașă de gheață acum 20.000 de ani”.

Încălzirea globală a determinat, anul acesta, un record de 29 de zile cu vârfuri de temperatură, a arătat și Copernicus, serviciul climatic al Uniunii Europene.

De asemenea, organismul ONU pentru schimbări climatice, IPCC, a subliniat în mod neechivoc, în raportul de anul acesta, că „schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa bunăstării umane și a sănătății planetare (încredere foarte mare). Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți (încredere foarte mare)”. Textele dintre paranteze reprezintă gradul în care oamenii de știință consultați pentru acest raport și-au exprimat acordul cu afirmațiile făcute. Aceasta este una dintre afirmațiile cu care aproape toți au fost de acord.

Topirea ghețarilor

John Casey susține că, de fapt, ghețarii cresc în suprafață, nu se topesc. Teza este infirmată de datele internaționale ale mai multor institute independente. Conform Administrației Naționale a SUA pentru Oceane și Atmosferă, mai mulți cercetători confirmă topirea ghețarilor muntoși, a căror suprafață și densitate este ținută sub observație de mulți ani. 

În actualizarea din 2020 a Buletinului lor anual pentru schimbare globală a ghețarilor, experții de la World Glacier Monitoring Service au notat că ghețarii din rețeaua de referință au pierdut mai mult de 1,2 metri echivalent în apă.

Casey afirmă că în 2014, cu şapte ani după discursul lui Al Gore, cifrele NASA arătau nu numai că stratul de gheaţă nu s-a topit, dar chiar crescuse în dimensiuni, de la 43% la 63%. În realitate, NASA a descoperit că a crescut volumul lacurilor glaciare cu 50%, nu a stratului de gheață (fenomen care poate fi pus pe seama tocmai a încălzirii globale).

Încălzirea globală accelerată este provocată de oameni

Uniunea Europeană a recunoscut că este al patrulea cel mai mare poluator din lume, după China, SUA și India. Măsurile luate pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon au făcut, însă, ca ponderea UE în emisiile mondiale de gaze cu efect de seră să scadă de la 15,2% în 1990, la 7,3% în 2019.

Sectorul cu cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră este cel energetic, arată analiza UE.

Potrivit unui document al Parlamentului European, schimbările climatice afectează deja Europa sub diferite forme, în funcție de regiune. De exemplu, pot duce la pierderea biodiversității, incendii de pădure, scăderea recoltelor și temperaturi mai ridicate. 

Și NASA subliniază că, în ultimul secol, arderea combustibililor fosili – precum cărbunele și petrolul – a crescut concentrația de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. Potrivit explicațiilor oferite de NASA, această creștere are loc deoarece procesul de ardere a cărbunelui sau a petrolului combină carbonul cu oxigenul din aer, pentru a produce CO2. Dioxidul de carbon este principalul gaz responsabil cu producerea efectului de seră.

De asemenea, în articolul de pe Infoalert se menționează că teoria lui Casey este susținută de mai mulți oameni de ştiinţă importanţi, însă fără să-i numească pe nici unul dintre ei.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.