Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.03.2024
www.factual.ro
FALS | Toate conturile Facebook, pe cale de a fi falsificate

O utilizatoare Facebook a publicat o fotografie cu un avertisment privind falsificarea „aproape tuturor” conturilor de Facebook. Mesajul pretinde că poza de profil și numele utilizatorilor sunt folosite pentru a crea noi conturi, iar apoi se trimit cereri de prietenie către persoanele din lista de prieteni ale utilizatorului original. Conform avertismentului, aceste conturi falsificate ar putea fi utilizate pentru a distribui conținut neadecvat sau pentru a frauda.

„Atenție! Aproape toate conturile de Facebook sunt în curs de a fi falsificate. Poza de profil și numele tău sunt folosite pentru a crea un nou cont de Facebook. Apoi sunt trimise cereri de prietenie prietenilor tăi, prietenii tăi vor crede că este vorba despre tine și vor accepta. Din acest moment, hackerii pot scrie ce doresc sub numele tău. Știi că nu am de gând să deschid un cont nou, asa că, te rog, nu accepta a doua cerere de prietenie de la mine. Copiază acest mesaj pe cronologia ta pentru ca prietenii tăi să fie avertizați!”

 


 • Sursa postării

Postarea nu are o sursă specifică menționată și pare să fie o variantă a unui mesaj viral care circulă pe platforme de socializare. La momentul acestei verificări fotografia avea aproape 7.000 de distribuiri pe Facebook.

 • Absența informațiilor oficiale

Se afirmă că aproape toate conturile de Facebook sunt în curs de a fi falsificate, dar avertismentul nu oferă informații verificabile care să confirme afirmațiile făcute. Nu există comunicate de presă sau declarații oficiale emise de Facebook sau de alte autorități relevante, care să arate că există o creștere alarmantă în falsificarea conturilor și a cererilor de prietenie neautorizate.

 • Postarea face apel la distribuirea mesajului pe cronologia altor utilizatori

Această solicitare de a copia și distribui postarea pe cronologia altor utilizatori poate fi considerată o formă de scam cunoscută sub numele de hoax. Un hoax este o schemă concepută pentru a induce în eroare oamenii prin răspândirea unor informații false sau alarmante. În contextul dat, mesajul prezintă semnele tipice ale unui hoax prin următoarele caracteristici:

 • Informații neconfirmate

Dintr-un hoax lipsesc adesea surse verificabile care să susțină afirmațiile făcute în postare. Postarea afirmă că „aproape toate conturile de Facebook sunt în curs de a fi falsificate”, fără a oferi nicio dovadă sau sursă credibilă care să susțină această afirmație.

 • Ton alarmant

Mesajul este formulat într-un mod alarmant și agitat, cu scopul de a îngrijora și de a induce panică în cititori. Avertismentul că „hackerii pot scrie ce doresc sub numele tău” este menit să provoace teamă și neliniște.

 • Cererea de distribuire în masă

Utilizatorii sunt îndemnați să distribuie postarea pe cronologia lor pentru a-i avertiza pe alții. Acest lucru este tipic pentru un hoax, deoarece autorii acestuia își propun să răspândească informații false cât mai mult posibil.

Facebook se confruntă în mod constant cu dezinformări și cu diverse scamuri, printre care și mesaje false care afirmă că „Contul tău va fi dezactivat” sau că este în pericol de a fi „hackuit”, arată Malwaretips, site specializat în detectarea de înșelătorii online. Aceste mesaje sunt adesea folosite pentru a induce panică în rândul utilizatorilor și pentru a-i determina să reacționeze impulsiv.

„Aceste pagini și mesaje frauduloase sunt concepute pentru a imita îndeaproape interfața și mesajele Facebook pentru a colecta detalii ale contului utilizatorului, informații financiare sau chiar pentru a instala programe malware pe dispozitive. Este o încercare de a prelua complet conturile utilizatorilor în scopuri negative. Dar linkurile, site-urile web și numerele de telefon nu sunt autorizate sau asociate cu Facebook în niciun fel. ”

Sursă: Malwaretips

Se poate ca un cont de Facebook să fie compromis sau furat în anumite circumstanțe, însă este important să subliniem că acest lucru nu este o acțiune în masă.

Platforma Facebook are implementate mai multe măsuri de securitate, cum ar fi autentificarea în doi pași, alerte de activitate suspectă și posibilitatea de a revendica sau recupera un cont compromis. Facebook mai încurajează utilizatorii să utilizeze parole puternice și să fie vigilenți în ceea ce privește activitatea contului lor.

Recomandări din partea Facebook pentru a-ți proteja contul și pentru a te apăra împotriva scamurilor

 1. Asigură-te că parola contului tău este puternică și unică și nu o împărtăși cu alte persoane. Folosește o combinație de litere, cifre și caractere speciale.
 2. Activează autentificarea în doi pași. Aceasta implică introducerea unui cod de verificare trimis pe telefonul mobil sau generat de o aplicație de autentificare la fiecare logare pe Facebook.
 3. Nu accepta cereri de prietenie de la persoane necunoscute și nu da click pe link-uri sau atașamente din mesaje suspecte.
 4. Verifică sursele și autenticitatea conținutului suspect pe care îl vezi pe Facebook înainte de a îl distribui mai departe. Nu lua în considerare informații neconfirmate sau alarmante fără a le verifica în prealabil.
 5. Dacă întâlnești un conținut suspect sau activități care par a fi scamuri, raportează-le către Facebook.

În concluzie, nu există dovezi dovezi sau avertismente din partea autorităților sau a platformei de socializare Facebook care să confirme creșterea numărului conturi falsibicate și a cererilor de prietenie neautorizate, așa cum este afirmat în postare.

De asemenea, mesajul prezintă semnele tipice ale unui hoax, o schemă în care utilizatorii sunt îndemnați să distribuie un mesaj în masă, fără a fi susținut de dovezi concrete sau informații verificabile.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.