Dezinformări rețele sociale
Data postării: 08.11.2022
www.factual.ro
FALS | Ucraina a câștigat războiul

Un utilizator Facebook a postat anunțul că Ucraina a câștigat războiul. Mesajul este însoțit de o fotografie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy.

În primul comentariu al mesajului, utilizatorul postează un link, care duce spre un articol cu același titlu.

Ce afirmații se fac în articol?

Articolul, publicat pe 1 noiembrie, induce ideea unei știri de ultimă oră. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi anunțat victoria Ucrainei.

”PREȘEDINTELE UCRAINEAN A TRANSMIS UN MESAJ DE ULTIM MOMENT! VOLODIMIR ZELENSKI SPUNE CĂ RACHETELE RUSIEI NU ÎȘI VOR ÎNDEPLINI OBIECTIVUL, IAR ȚARA LUI NU VA RENUNȚA.
ZELENSKI ANUNȚĂ VICTORIA UCRAINEI: NE VOM RECONSTRUI VIEȚILE!
AȘADAR, LIDERUL DE LA KIEV TRANSMITE CĂ TRUPELE UCRAINENE AU REUȘIT SĂ ELIBEREZE DEJA „O PARTE DIN TERITORIUL CARE A FOST OCUPAT DUPĂ 24 FEBRUARIE”.

Articolul este, de fapt, doar o suită de declarații ale președintelui Zelenski și ale soției acestuia, legate prin câteva propoziții.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie. În timpul unui asemenea război, am putut obţine statutul de candidat la UE

(…)

VOM STA ÎN PICIOARE. O SĂ CÂŞTIGĂM. VOM CÂŞTIGA, NE VOM RECONSTRUI VIEŢILE” – DECLARAȚII ATRIBUITE LUI VOLODIMIR ZELENSKIY, DIN ARTICOLUL POSTAT DE UTILIZATORUL FACEBOOK.

Citatele folosite de autorul articolului, fără a preciza sursa și nici momentul în care au fost făcute, sunt fragmente din mesajul către națiune transmis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 16 iulie 2022, la 32 de ani de la declararea independenței Ucrainei.

Nu este vorba, deci, de nici un mesaj de ultimă oră, nici de revendicarea unei victorii, ci de un îndemn la rezistență, la luptă, de un discurs mobilizator.

Mai mult, președintele ucrainean vorbește în mesajul său despre pericolul informațiilor false, pe care le consideră la fel de periculoase ca bombele rusești:

”Uneori, armele media pot face mai mult decât armele convenționale. Este evident că orice rachetă și artilerie a Rusiei nu va reuși să ne rupă unitatea și să ne abată din drum. Și ar trebui să fie la fel de evident că unitatea ucraineană nu poate fi ruptă prin minciuni sau intimidare, informații false sau teorii ale conspirației”

  • Discurs Volodimir Zelenski – 16 iulie 2022

Și declarațiile atribuite soției lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, sunt făcute mult mai devreme, adică pe 15 iulie, într-un interviu acordat ziarului Corriere de la Sera. 

Ce se întâmplă pe front?

Războiul în Ucraina e departe de un final. Linia frontului s-a mutat la Herson, după cum transmit corespondenții de război, iar forțele ucrainene încearcă să recucerească orașul.

În lipsa unor progrese pe câmpul de luptă, Rusia a bombardat infrastructura electrică a Ucrainei, distrugând peste 40% din capacitatea energetică a țării, așa cum însuși președintele Zelenski a anunțat.

De la începutul războiului au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți în încercarea de a se ajunge la o înțelegere care să pună capăt luptelor. Toate au eșuat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.