Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.05.2023
www.factual.ro
FALS | UE nu recomandă reducerea numărului de vaci din România

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care comentează o știre intitulată „Șapte motive pentru care să nu mai bei lapte niciodată”, difuzată de Antena3. Clipul video este însoțit de un text care arată că riscurile asociate unei alimentații bogate în lapte nu sunt reale. Potrivit utilizatorului, informațiile prezentate fac parte dintr-o politică subversivă a Uniunii Europene de a reduce numărul fermelor de animale din România.

FAKE NEWS uriaș, cum să crezi așa ceva???UE a recomandat ca noi din 7 mil de vaci, să mai avem 800 mii, deci de laptele de vacă este vorba”, scrie în textul care însoțește clipul video.

În realitate, știrea prezentată de Antena3 citează un articol apărut în revista Unica. Nici articolul original și nici știrea TV nu fac referire la vreo politică europeană de reducere a consumului de lapte și/sau reducerea numărului fermelor de vaci. Materialele de presă citate sunt doar o înșiruire a unor motive pentru care laptele ar fi contraindicat din punct de vedere al sănătății (printre care: favorizează reproducerea celulelor cancerigene, provoacă alergii și accese de acnee la persoanele predispuse).

A recomandat UE reducerea efectivului de vaci din România?

Potrivit datelor Eurostat, disponibile la nivelul anului 2021, România nu se află printre principalele state crescătoare de vaci și producătoare de lapte din Europa. România a avut, în 2021, o producție de aproximativ 4,3 milioane tone de lapte, la mare distanță de principalul producător, Germania, cu 32,4 milioane de tone.

*Sursa: ec.europa.eu

Conform datelor INS, în 2022, în România existau în total 1.220.395 bovine (vaci, tauri, viței și juninci), fiind în scădere față de anul precedent. Cifra este mult mai mică decât cea din postare, de 7 milioane (falsă).

Industria agro-zootehnică este într-adevăr una dintre sursele producerii gazelor cu efect de seră. Aceste date date nu se referă la gospodăriile în care sunt crescute câteva animale pentru consumul propriu al unei familii, ci la marile ferme de animale.

Este adevărat că există o directivă a UE care urmărește reducerea impactului asupra mediului al fermelor de animale. Este vorba despre Directiva 2010/75/UE, privind emisiile industriale (IED). Documentul stabilește reguli pentru prevenirea și controlul poluării generate de diferite activități industriale, inclusiv de fermele de animale cu creștere intensivă.

Prin intermediul normativelor IED, țările care fac parte din UE trebuie să se asigure că operațiunile de creștere intensivă a animalelor respectă anumite standarde de mediu, inclusiv limite privind emisiile în aer, apă și sol, precum și cerințe pentru gestionarea deșeurilor, eficiență energetică și utilizarea celor mai bune tehnici disponibile (BAT). Cu alte cuvinte, fermele de animale trebuie să respecte câteva reguli clare, pentru a reduce poluarea. Niciunde în cuprinsul directivei nu se menționează limitarea numărului de animale.

În toamna anului trecut mai multe organizații de mediu au transmis Uniunii Europene o scrisoare deschisă în care se atrăgea atenția asupra faptului că normativele IED nu sunt puse în aplicare în mod real. 

În mod concret, se cerea îmbunătățirea Directivei privind emisiile industriale și a standardelor asociate care nu sunt suficiente pentru a preveni poluarea cauzată de fermele industriale. Reglementările existente permit un nivel prea ridicat de poluare, cu efecte negative asupra sănătății umane și a mediului.

Potrivit acestui document, în Europa există 185.000 de ferme industriale, care reprezintă doar 7,5% din totalul de 2,5 milioane de ferme de animale din UE. Conform evaluării Comisiei Europene, aceste ferme industriale mari sunt responsabile de până la 60% din emisiile de amoniac ale sectorului de creștere a animalelor din UE și 43% din emisiile de metan. Celelalte ferme de creștere a animalelor incluse în directivă sunt responsabile doar pentru 18% din emisiile de amoniac și 3% din emisiile de metan.  

În această ordine de idei, Comisia Europeană a emis, în februarie 2023, o serie de recomandări pentru reducerea impactului asupra mediului, însă acestea converg spre ideea finanțării unei agriculturii cu emisii scăzute de dioxid de carbon (așadar, nu reducerea numărului de animale, ci finanțarea acelor ferme care sunt mai puțin poluante). 

În cuprinsul acestor documente nu este prezentată, sub nicio formă, intenția de a reduce numărul fermelor de animale și/sau a efectivelor de vaci din România.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.