Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.04.2023
www.factual.ro
FALS | UE nu subvenționează producția de insecte, iar reclama la produsele de origine animală nu este interzisă

O postare care anunță o nouă politică agricolă europeană subliniază ideea că Uniunea Europeană ar susține producția de insecte, dar și că reclama la produsele de origine animală este interzisă.

PENTRU CEI CARE TOT SPUN CĂ S-A SFARSIT GLOBALISMUL!  DECIZII LUATE IERI DE COMISIA EUROPEANĂ CARE VOR FI TRANSPUSE ÎN REGULAMENTUL UE”

“Începând cu 2024, subvențiile pentru industria alimentară vor fi acordate exclusiv pentru producția de insecte și hrană moleculară”

“Se interzice reclama pentru produsele de origine animală”

“Targetul este ca până în 2030, peste 60% din producția de carne să fie făcută în laborator”

Utilizatorul acuză Uniunea Europeană că a adoptat politicile de mai sus, menite să submineze agricultura tradițională.


*Captură ecran 05.04.2023

În realitate, textul amestecă o serie de informații trunchiate cu unele false, care pleacă de la mai multe știri apărute în spațiul public.

  1.     Începând cu 2024, subvențiile pentru industria alimentară vor fi acordate exclusiv pentru producția de insecte și hrană moleculară

Afirmația face referire la Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene, lansată încă din 1962 și care care prevede fonduri care să susțină direct agricultorii prin Fondul european de garantare agricolă. PAC a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe modificări.

Cel mai recent, documentul a fost revizuit în 2021, iar noile prevederi au intrat în vigoare la începutul acestui an, cu valabilitate până în 2027. Principala modificare a vizat fermele mici și mijlocii, care vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori, cel puțin 3% din bugetul PAC. De asemenea, a fost creată o rezervă permanentă pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane de euro. 

Cât privește producția de insecte și hrană moleculară, aceasta nu apare în vreo politică a Uniunii Europene. Într-un mesaj publicat pe Twitter în august 2022, Comisia Europeană a specificat clar: Este la latitudinea ta dacă vrei să le mănânci sau nu!”

  1.     Se interzice reclama pentru produsele de origine animală”

Informația privind interzicerea reclamelor la produsele de origine animală își are rădăcinile într-o inițiativă a Consiliul Local din orașul Haarlem, Olanda, din cauza impactului pe care industria cărnii din această țară îl are asupra climei.  Aceasta vine pe fondul unor proteste ale fermierilor olandezi din vara lui 2022, ca urmare a eforturilor guvernului Olandei pentru protejarea a peste 150 de rezervații naturale din țară. Măsurile vizau combaterea poluării cu azot printr-o reducere majoră a numărului de porci, bovine și găini din fermele locale, în contextul în care producția realizată pe plan local este exportată în cuantum de 70%.

Nicio altă autoritate europeană sau națională nu a mai luat vreo decizie similară.

  1.     Targetul este ca, până în 2030, peste 60% din producția de carne să fie făcută în laborator”

Afirmația este falsă și are legătură cu o știre apărută în spațiul public în noiembrie 2022. Un produs ce conține carne creată în laborator a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a putea fi consumat în Statele Unite, anunța publicația The Guardian. Este vorba despre carnea de pui produsă de compania UPSIDE Foods, care a fost declarată sigură pentru a fi mâncată de oameni. De altfel, la nivel global, ideea producției de carne în laborator a fost discutată și la Conferința ONU privind schimbările climatice, în contextul reducerii amprentei de carbon generate de industria alimentară, fără a se lua decizii sau a se stabili targeturi în acest sens.

De asemenea, postarea publicată pe 24 martie face referire și la “DECIZII LUATE IERI DE COMISIA EUROPEANĂ”. Cel mai probabil, afirmația vizează ultima ședință a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, din 20 martie 2023. Atunci au fost dezbătute chestiuni legate de sectorul pescuitului și acvaculturii și impactul importurilor agricole din Ucraina și a fost reafirmat angajamentul UE de a răspunde crizei alimentare mondiale. Temele conspiraționiste din postare nu au apărut în cadrul ședinței.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.