Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.03.2023
www.factual.ro
FALS | UEFA dezminte aprobarea utilizării hărții Ungariei Mari de către suporteri

Știrea că UEFA a aprobat folosirea hărții Ungariei Mari de către suporteri, pe steaguri și bannere, la meciurile echipe naționale a Ungariei, s-a viralizat pe Facebook, în nici 24 de ore, în sute de postări. 

Ungaria Mare este un concept revizionist care face apel la frontierele avute înainte de finalul primului război mondial. Harta Ungariei Mari cuprinde, pe lângă teritoriul actual al țării, bucăți din țările vecine – România (Transilvania), Croația, Ucraina, Serbia, Slovenia. Este o temă a politicii populiste a lui Viktor Orban. Premierul Ungariei a purtat un fular cu însemnele Ungariei Mari la un meci împotriva Greciei și a creat intense controverse.

*Una dintre sutele de postări care au avut tema aprobării de către UEFA a folosirii hărții cu Ungaria Mare. Mulți dintre utilizatorii Facebook (și chiar dintre jurnaliști) au omis să menționeze că UEFA nu a prezentat o poziție oficială și că informația vine doar de la federația maghiară de fotbal.

Informația devenită virală a plecat chiar de la Federația Maghiară de Fotbal. Într-o postare pe site-ul oficial, aceasta a anunțat că a decis că suporterii pot folosi la meciuri harta Ungariei Mari pe steaguri și bannere și că decizia are aprobarea forului european de fotbal (UEFA), cât și de la FARE (rețea creată pentru a contracara discriminările în fotbalul european). În comunicat, Federația îi sfătuiește pe suporteri să se limiteze doar la folosirea hărții, fără alte mesaje, pentru a nu fi sancționați de către UEFA.

MLSZ a decis: permite introducerea steagului cu harta istorică a Ungariei

În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale dungilor Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe steaguri, precum și scandărilor fanilor. Având în vedere acestea, asociația va permite folosirea steagurilor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei. După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii, inclusiv a rasismului, și, prin urmare, vor continua să pedepsească steagurile care poartă un astfel de mesaj, și care constituie abatere disciplinară.

În urma negocierilor, federația va permite ca steagurile, care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

  • poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • doar culorile roșu, alb și verde pot fi pe el;
  • bannerele trebuie să respecte regulile uzuale de prevenire a incendiilor;
  • bannerele din stadion să nu împiedice suporterii să urmărească meciul 

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe bannerele autorizate ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceasta dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar.

Pe lângă cele de mai sus, MLSZ le cere tuturor fanilor să se abțină de la toate formele de ură și excludere. Ura nu are loc pe terenul de fotbal!

Afirmațiile făcute de Federația Maghiară de Fotbal sunt contrazise ferm de UEFA, într-un răspuns pentru Factual.ro

Forul european spune că nu doar că nu a aprobat utilizarea simbolurilor revizioniste, dar s-ar putea să sancționeze federația maghiară dacă suporterii vor folosi la meciuri harta Ungariei Mari.

Redăm, în continuare, răspunsul integral primit de Factual.ro, de la UEFA:

„UEFA este la curent cu articolele din presă care susțin că a aprobat utilizarea steagurilor și bannerelor „Ungaria istorică” în meciurile competițiilor UEFA. 

Pentru evitarea oricărui dubiu, în niciun moment UEFA nu a aprobat utilizarea unor astfel de steaguri sau bannere, iar prezența unor astfel de bannere poate duce la consecințe disciplinare. 

Federația de Fotbal a Ungariei a fost informată, în consecință, în mod corespunzător și i s-a recomandat, de asemenea, să ia măsurile necesare pentru a evita afișarea acestor bannere la meciurile UEFA.

În cazul în care se raportează afișarea unor astfel de steaguri/bannere, este de competența organelor disciplinare ale UEFA să evalueze problema și, eventual, să impună sancțiuni disciplinare în conformitate cu Regulamentul disciplinar al UEFA”.

În original:

CONCLUZIE – Afirmația Federației Maghiare de Fotbal, care susține că are aprobarea UEFA pentru ca suporterii să poată folosi harta Ungariei Mari pe steaguri și bannere, este FALSĂ. Forul european de fotbal a dezmințit existența unei astfel de aprobări și, mai mult, afirmă că o astfel de atitudine a suporterilor este sancționabilă conform regulamentelor existente în prezent.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.