Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.10.2023
www.factual.ro
FALS | Un laborator din Anglia cultivă carne umană pentru consum

Un clip video, preluat de pe Tik Tok, cu textul ,,nu mai știm ce consumăm… Se face reclamă la televiziunile din Anglia! Laborator de creștere a cărnii de OM” afirmă că, în Marea Britanie, există un laborator unde se cultivă carne de om. Funcționarea lui, susține utilizatorul, este chiar promovată pe televiziunile naționale.

,,În MB  există un laborator în care se crește carne de om. De la donatori voluntari, uitați aici clipul”, afirmă utilizatorul. 

Ce apare, de fapt, în videoclipul original?

Clipul face parte dintr-o emisiune sub formă de mockumentary (n.r. – fals documentar). Aceasta este realizată ca o satiră, conform The Guardian. Materialul, numit The British Miracle Meat (trad. – Miracolul Cărnii Britanice), a fost difuzat pe Channel4. Emisiunea este prezentată de Gregg Wallace (un cunoscut prezentator TV din Anglia), în timp ce merge într-o așa-zisă fabrică numită Good Harvest. Fabrica este imaginară, iar scenariul pleacă de la existența unei industrii care fabrică într-adevăr carnea de om pentru consum – totul, însă, este doar o producție TV de divertisment.

Gregg Wallace a postat, pe contul său de instagram, o captură cu articolul din The Guardian care elogiază producția, numind-o ,,una dintre cele mai bune farse televizate din istorie”. Titlul postării a fost ,,chuffed”, un termen folosit în jargonul britanic pentru ,,încântat”:

Așa cum se observă din comentarii, mulți fani ai lui Wallace au refuzat să creadă că aceasta a fost o satiră, chiar și după ce prezentatorul a explicat acest lucru în diverse moduri.

Criticii spun că discuția pe care vrea documentarul să o pornească are legătură cu sărăcia, foamete din alte regiuni ale Pământului și cum guvernanții statelor bogate nu iau această problemă în serios.

,,Creatorii emisiunii Channel 4 au vrut să-i determine pe spectatori să se gândească la efectele crizei costului vieții, precum și la viitorul alimentelor, conform unei analize apăre în  The Conversation

Și Tom Kingsley, regizorul docutainment-ului, a confirmat, pentru The Guardian, că toată emisiunea este, de fapt o glumă. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.