Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.07.2024
www.factual.ro
FALS | Un Soare artificial ar produce furtuni apocaliptice în Texas

Clima este subiectul unei noi conspirații. Într-un videoclip (preluat de pe platforma TikTok), autorul reacționează la o furtună puternică din statul american Texas și susține că Soarele Artificial există și că ar fi fost oprit.

Fraților, ce se întâmplă în lume? Priviți și voi, în Texas parcă zici că s-a oprit lumina brusc. Să fie din cauza soarelui artificial? Tot în Texas, în Clayton, ploaie apocaliptică. Uitați-vă și voi cum cad bucățile de gheață. Și aici vedeți de după furtuna de gheață, da, cum a rămas Houston. Este incredibil”.

Furtuna de care se vorbește în clip a avut loc în 16 mai 2024, în zona Houston, Texas. Conform televiziunilor locale, a durat 3 ore, cu vânt care a bătut cu 110 km/h (relatare AP, aici), a cauzat moartea a șapte oameni și a produs o pană de curent care a afectat aproape un milion de cetățeni. 


Sursele imaginilor din clip

 

Andrei Nicu este un creator de conținut conspiraționist, cu o comunitate numeroasă pe Facebook (45k) și TikTok (161k). Acesta promovează videoclipuri cu teme conspiraționiste, le traduce și le interpretează pentru a fi mai departe distribuite. Pe contul de TikTok are 3,6 milioane de like-uri. 

Cadrele originale nu îi aparțin, ci au fost publicate de către locuitori din statul Texas, zona Houston. Aceștia au surprins furtuna puternică pe autostradă și grindină puternică în zona centrală  a Hustonului care a distrus geamurile mai multor clădiri de birouri și în zona rezidențială.

Conform specialiștilor, în cazul furtunilor puternice, vaporii de apă se strâng, formând stropii de ploaie, iar razele soarelui nu mai pot penetra și nu pot reflecta la fel de ușor lumina. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul furtunii din statul Texas. Pe site-ul guvernamental de meteorologie, în data de 16 mai a fost înregistrat un al doilea record din lună în privința volumului de precipitații. Acest lucru este susținut și de imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere a televiziunii locale ABC13 Houston, care a urmărit începutul furtunii deasupra zonei limitrofe a orașului. 


Ce este soarele artificial

 

Soarele artificial este numele oferit procesului de replicare al mega fuziunii nucleare care se întâmplă în nucleul soarelui. Europa (ITER), China și Coreea de Sud (KSTAR) sunt printre țările care depun efort pentru a dezvolta tehnologia și logistica necesară. Pe scurt, aceștia au încercat, prin combinația a doi atomi (exact ca și în nucleul soarelui), proces numit fuziune, sa creeze un atom care să genereze o energie reutilizabilă și curată, care să ajute în lupta cu criza climatică

Această mega fuziune nucleară nu produce un nou corp ceresc, pus pe cer pentru a genera lumină și căldură. Nu există, bineînțeles, un soare artificial în sensul popular, adică o stea de dimensiuni comparabile, care să poată fi aprinsă” și stinsă” la comandă umană.

Așadar, clipul verificat susține idei false. Clipurile atașate în videoclipul de TikTok prezintă un fenomen natural normal explicat de către meteorologi.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.