Dezinformări rețele sociale
Data postării: 23.01.2023
www.factual.ro
FALS | Un video cu o turmă de căprioare din Slovacia, prezentat ca fiind realizat lângă Cluj

Pagina ClujLive a distribuit pe 18 ianuarie o filmare cu o turmă de căprioare care travesează o șosea. Clipul de 48 de secunde a fost titrat cu textul “Pe drumul express Cluj-Napoca – Dej ” și a strâns aproape patru milioane de vizualizări și aproape 100 de mii de reacții. 

Doar că, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru proiectul “Drum expres Cluj – Dejau fost depuse în octombrie 2021 ofertele pentru procedura de atribuire a contractului pentru studiul de fezabilitate. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la 31 octombrie 2022 proiectul se afla încă în evaluare. 

În realitate, imaginile au fost surprinse pe 26 decembrie 2022, în Slovacia. Acestea au fost postate inițial pe pagina de Instagram travel.any.way  și au fost titrate cu „#deer #deerseason #slovakia #animal #nature #wildlife #wildanimals #wildanimals #autumn #autumnvibes #vibes”. Clipul original a strâns peste 600 de mii de aprecieri.

Ulterior, pe 16 ianuarie, imaginile au fost preluate de pagina de Facebook ILoveBardejov care promovează regiunea omonimă din Slovacia, înscrisă în patrimoniul cultural mondial al UNESCO.

 https://www.facebook.com/lovebardejov/videos/867933184327111/

Astfel, textul folosit la promovarea videoclipului pe pagina ClujLive este fals.

Preluarea de imagini și videoclipuri care generează impact emoțional și deturnarea contextului sunt o practică des întâlnită pe rețelele sociale. De regulă, această tehnică este folosită pentru a crește vizibilitatea unei pagini sau a promova o idee. În cazul de față este vorba despre Pagina Cluj și despre creșterea capitalului de imagine a regiunii Cluj-Napoca. 

Astfel, textul folosit la promovarea videoclipului pe pagina ClujLive este fals.

Preluarea de imagini și videoclipuri care generează impact emoțional și deturnarea contextului sunt o practică des întâlnită pe rețelele sociale. De regulă, această tehnică este folosită pentru a crește vizibilitatea unei pagini sau a promova o idee. În cazul de față este vorba despre Pagina ClujLive și despre creșterea capitalului de imagine a regiunii Cluj-Napoca. 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.