Dezinformări rețele sociale
Data postării: 01.03.2023
www.factual.ro
FALS | Uniunea Europeană NU impune reducerea consumului de carne cu 70%

Mai multe articole cu conținut fals semnalează că Uniunea Europeană va reduce consumul de carne cu 70% până în 2050. Informația este speculată pe marginea deciziilor privind obiectivele Acordului Climatic de la Paris.

După interzicerea mașinilor pe benzină din 2035, UE ia încă o decizie radicală: Consumul de carne se va reduce cu 70% până în 2030. Olanda, fruntașă la propaganda MARII RESETĂRI ALIMENTARE: interzice reclamele la carne”, se arată într-o postare care promovează un articol cu titlu omonim.

*Captură ecran 01.03.2023

Textul citează un articol romaniatv.net, care la rându-i preia o serie de informații publicate de Mediafax în data de 19 februarie, sub titlul Se interzice carnea? După interzicerea automobilelor cu benzină din 2035, Europa trebuie să reducă consumul de carne animală cu 71% până în 2030. Un oraş olandez face primul pas – interzice reclamele la carne animală din 2024”.

Articolul Mediafax pornește de la faptul că statele membre, prin Acordul de la Paris din 2015, s-au angajat ca, până în 2050, să îndeplinească obiectivul „emisii zero net” de gaze cu efect de seră, vizând cu precădere emisiile de dioxid de carbon (CO2).

Adică neutralitate climatică, ce presupune ca emisiile generate de activitatea umană să fie mai reduse, astfel încât acestea să poată fi absorbite natural de mediul înconjurător.

Neutralitatea climatică, asumată de Uniunea Europeană, este confundată astfel cu principiul „zero emisii de gaze cu efect de seră”, care reprezintă un regulament comunitar menit să sprijine Acordul climatic de la Paris.

Regulamentul stabilește alocări anuale de emisii pentru țările UE pentru perioada 2021-2030 și reglementează modul de evaluare a progresului realizat. În cadrul acestuia, statele membre și-au asumat reducerea emisiilor cu un anumit procent, între 50% (Luxemburg, Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania) și 10% (Bulgaria). România este penultima în acest efort comunitar, cu o cotă stabilită de -12,5%, până în 2030.

Ca măsură suplimentară, Parlamentul European a decis ca înmatricularea autoturismele noi și vehiculele utilitare ușoare noi pe benzină și diesel nu mai fie permisă în spațiul comunitar începând cu 2035. Echipamentele industriale și utilajele agricole au fost exceptate de la această regulă.

Nicăieri, în Acordul de la Paris sau în tratatele ulterioare care sprijină îndeplinirea obiectivelor din acord, nu apare nicio normă referitoare la reducerea consumului de carne.

Această ipoteză a fost preluată dintr-un comunicat Greenpeace, o organizație internațională non-guvernamentală (așadar NU un for decizional) care militează pentru protejarea mediului.

Organizația a emis o opinie, în 2020, pe baza unei analize proprii privind consumul și risipa de carne în spațiul comunitar.

Consumul de carne în UE ar trebui să scadă cu 71% până în 2030 și cu 81% până în 2050, pentru a limita contribuția fermierilor la degradarea climatului”, se arată în comunicatul asumat de Greenpeace. Organizația îi cerea, la vremea respectivă, Comisiei Europene să recunoască impactul asupra mediului al consumului excesiv de carne și lactate și să includă, totodată, obiective clare în viitoarea sa strategie alimentară.

Așadar, reducerea consumului de carne reprezintă o recomandare a unui ONG și NU o interdicție a Uniunii Europene.

Cât privește „interzicerea reclamelor la carne animală în Olanda din 2024”, aceasta reprezintă o propunere inițiată în Consiliul Local din orașul Haarlem. Aceasta vine pe fondul unor proteste ale fermierilor olandezi din vara lui 2022, ca urmare a eforturilor guvernului Olandei pentru protejarea a peste 150 de rezervații naturale din țară. Măsurile vizau combaterea poluării cu azot printr-o reducere majoră a numărului de porci, bovine și găini din fermele locale.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.