Dezinformări rețele sociale
Data postării: 08.11.2023
www.factual.ro
FALS | Un vaccin intranazal nu înseamnă vaccinare prin aerul respirat și imunizare forțată

Vaccinare anticovid pe calea aerului – respectiv pulverizare într-un loc aglomerat, astfel încât toți cei prezenți să fie imunizați, chiar fără voia sau știința lor. Este noua teorie propagată de antivacciniști. Teoria pleacă de la încercările unor cercetători de a dezvolta un vaccin intranazal – care este cu totul altceva decât un ipotetic vaccin aeropurtat.

De exemplu, într-un videoclip încărcat pe Facebook, o utilizatoare Tik Tok filmează ecranul televizorului, pe care apare un reportaj România TV, iar grafica titrează „Vaccinare prin aerul respirat – Ajungem la imunizări forțate?”. Utilizatoarea pune propriile comentarii peste imaginile televiziunii.

Comentariile utilizatoarei se referă la existența unui așa-zis vaccin care poate fi administrat prin aerul respirat, fără să fie nevoie de injectare și nici de acordul pacientului: „Visul globaliștilor de a vaccina în masă populația planetei ar putea deveni realitate mai devreme decât s-a crezut, grație vaccinului aeropurtat. Cercetătorii de la universitatea americană Yale au dezvoltat o metodă de transport aerian prin care se pot livra nanoparticule de polimer, ce conțin ARN mesager, direct în plămâni, metodă care a fost folosită deja la vaccinarea intranazală a șoarecilor”. 

Există vaccinare pe calea aerului?

Vaccinarea anticovid intranazală a fost într-adevăr studiată de specialiștii Universității din Yale. Aceasta nu este, însă, o noutate – există, de câțiva ani, și vaccinuri antigripale, sub formă de spray nazal.

Studiul a fost realizat de 14 cercetători de la diferite departamente ale Universității Yale și a fost publicat în august 2023. Potrivit acestuia, „cercetătorii au demonstrat că două doze intranazale ale tratamentului, realizate cu nanoparticule care poartă vaccin ARN mesager COVID, sunt eficiente la șoareci. De asemenea, demonstrează că un sistem de livrare inhalabil permite livrarea de ARN mesager minim invazivă și țintită pe plămâni, potențial aplicabilă pentru numeroase alte boli pulmonare, pe lângă COVID”. Acest studiu a fost publicat în Science Translational Medicine, de unde a fost preluat de România TV. Este vorba strict despre un studiu și nu despre un vaccin deja dezvoltat – ci doar despre o posibilitate mai facilă de administrare a acestuia.

În documentul universității Yale, nu este menționat nicăieri un mod de transport aerian al vaccinului (adică pulverizarea aleatorie, care ar imuniza o populație dintr-un spațiu mai larg – pulverizarea se poate face strict intranazal, în cazul studiului făcut de Yale). Acest lucru este explicat și de autoarea principală a studiului.

Alexandra Suberi, autoarea principală a studiului realizat de Yale, a declarat, pentru Reuters, că „studiul a fost efectuat pe șoareci și nu a fost efectuat vreun studiu pe animale mai mari sau oameni, pentru a demonstra că formula ar putea funcționa la om”. Aceasta a mai adăugat, în mod explicit: 

Formula noastră a fost furnizată prin aspirație intranazală directă, iar studiul nostru nu pretinde și nici nu demonstrează că vaccinul e compatibil cu livrarea pe bază de aerosoli”.

De altfel, vaccinare intranazală există deja – Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat vaccinul antigripal în formă de spray nazal, încă din anul 2013, pentru copiii între 2 și 18 ani.

Și în Statele Unite este aprobat un vaccin antigripal intranazal, sub formă de spray, pentru persoane între 2-49 de ani.

Care este diferența între un vaccin intranazal și un ipotetic vaccin aeropurtat?

În primul rând, vaccinuri aeropurtate contra covid19 nu există. Acestea ar presupune transmiterea prin aer a particulelor imunizante, respectiv inspirarea lor din aerul ambiental. Metoda ar fi ineficientă, spun specialiștii, întrucât nu s-ar putea controla doza primită. USA Today a întrebat cinci specialiști americani dacă acest lucru ar fi posibil și toți au răspuns, categoric, nu. 

Dr. Marcel Curlin, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din Oregon, a spus că obstacolele tehnice sunt chiar mai mari atunci când e vorba de vaccinuri ARNm:

ARNm se degradează în condiții ambientale (…). Într-un vaccin ARNm standard, vaccinul este depozitat la frigider, de obicei ferit de agitația extremă și livrat în doze mari, prin mijloace care permit absorbția eficientă”.

A doua diferență majoră este că sprayul intranazal nu este livrat în aerul respirat, ci direct în corpul uman. Vaccinul se poate administra doar de specialiști, după o procedură clară, cu un dispozitiv special, iar serul trebuie eliberat deodată, cât mai aproape de mucoasa nazală.

Această dezinformare are o răspândire globală – Associated Press a demontat o ipoteză similară, care a circulat în SUA și Marea Britanie.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.