Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.04.2023
www.factual.ro
FALS| Vaccinarea antiCovid ar provoaca infertilitate

Un cititor Factual.ro ne-a semnalat un articol publicat pe site-ul ziuanews.ro și care a fost preluat, în diverse postări pe Facebook de utilizatori.  Se sugerează că vaccinul împotriva Covid19 ar provoca infertilitate. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, recent, o problemă gravă la nivel global, legată de infertilitate.  Comunicatul de presă a devenit sursă pentru resuscitarea a conspirațiilor legate de posibilele efecte secundare ale vaccinurilor în general și ale celui împotriva Covid în special.

Pe 4 aprilie 2023, OMS a anunțat că omenirea se confruntă cu o problemă globală, adică infertilitatea. Conform datelor adunate de organizație într-un studiu, la nivel global, o persoană din șase este afectată de infertilitate. 

Studiul OMS a analizat peste 12.200 de cercetări făcute între 1990 și 2021 și definește infertilitatea ca fiind o boală a sistemului reproducător, prin eșecul de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de act sexual regulat neprotejat. Poate provoca suferință semnificativă, stigmatizare și dificultăți financiare, afectând bunăstarea mentală și psihosocială a oamenilor.

„Raportul dezvăluie un adevăr important: infertilitatea nu discriminează”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general la OMS. „Proporția uriașă de persoane afectate arată nevoia de a extinde accesul la îngrijirea fertilității și de a se asigura că această problemă nu mai este neglijată în cercetarea și politica în domeniul sănătății, astfel încât să fie disponibile modalități sigure, eficiente și accesibile de a dobândi calitatea de părinte pentru cei care o caută” a mai spus acesta. 

OMS a atras atenția că, în ciuda magnitudinii problemei, soluțiile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infertilității – inclusiv tehnologia de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) – rămân subfinanțate și inaccesibile pentru mulți din cauza costurilor ridicate, a stigmei sociale și a disponibilității limitate. 

„Milioane de oameni se confruntă cu costuri catastrofale de asistență medicală după ce caută tratament pentru infertilitate, ceea ce face din aceasta o problemă majoră de echitate și, prea des, o capcană medicală a sărăciei pentru cei afectați”, a spus dr. Pascale Allotey, director pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Cercetare la OMS. inclusiv Programul Special de Cercetare, Dezvoltare și Formare în Cercetare în Reproducerea Umană (HRP) al Națiunilor Unite. 

OMS a cerut tuturor țărilor să găsească soluții în problema infertilității. „Politicile mai bune și finanțarea publică pot îmbunătăți semnificativ accesul la tratament și pot proteja gospodăriile mai sărace de căderea în sărăcie ca urmare”, a mai explicat dr. Pascale Allotey, director pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Cercetare la OMS. 

Studiul și concluziile prezentate de OMS au fost punctul de plecare pentru noi speculații legate de posibilele efecte secundare ale vaccinării. 

Dar, reacțiile adverse avute în urma vaccinării antiCovid au preocupat lumea medicală din momentul în care a început imunizarea populației la nivel global. Au fost elaborate nenumărate studii care au ajuns la concluzia că nu există nicio legătură directă între vaccinare și infertilitate. 

Una dintre cele mai vaste cercetări a fost publicată în octombrie 2022 de Institutul Național de Sănătate Publică al SUA și a analizat comparativ 1406 studii pe această temă, efectuate în întreaga lume. Au fost folosite pentru studiul final datele specialiștilor din Israel (34,5 %), SUA (24,1 %), Rusia (20,7 %) China (10,3 %), Italia (3,5 %), America de Nord (3,5 %) și Turcia (3,5 %).

Autorii studiului consideră că rezultatele acestei revizuiri sistematice și meta-analize ar trebui luate în considerare în lumina unor limitări date de timpul de la vaccinare în care s-au prelevat datele și că ar trebui continuate.  Cu toate acestea, rezultatele acestei revizuiri sistematice și meta-analize sunt importante, deoarece nu au găsit niciun efect al vaccinurilor COVID-19 asupra fertilității umane, pe baza studiilor publicate până acum, și ar putea servi drept ghid pentru studii viitoare, bine concepute. 

Iată câteva linkuri către alte studii care infirmă problemele de infertilitate provocate de vaccinarea antiCovid: 

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/covid-19-vaccination-does-not-reduce-chances-conception-study-suggests

https://www.acog.org/news/news-releases/2021/02/medical-experts-assert-covid-vaccines-do-not-impact-fertility

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/planning-for-pregnancy.html

SEO optimized by sem.ro SEO agency.