Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.08.2023
www.factual.ro
FALS | Vaccinările NU vor fi obligatorii în școli

O postare virală pe Facebook susține că pandemia „se întoarce”, iar vaccinările în școli devin obligatorii, în anumite condiții.

*Captură ecran 17.08.2023

Textele postărilor sunt preluate, parțial sau total, de pe site-ul national.ro, din articolul intitulat „Pandemia se întoarce. Vaccinările în școli, obligatorii în situații epidemiologice speciale”. 

Postările fac referire la proiectul de Hotărâre de Guvern privind Strategia de vaccinare în România în perioada 2023-2030, care a fost lansat în dezbatere publică pe 1 august 2023. În articolul de pe site-ul national.ro se menționează și că „principalul scop urmărit de medici și asistente este imunizarea copiilor și adolescenților în situații epidemiologice speciale, cum le denumește Ministerul Sănătății, în Ordinul apărut în Monitorul Oficial”. 

Aici este vorba despre un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, prin care s-a aprobat Metodologia din 27 iulie 2023 privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior.

În metodologia adoptată nu se menționează nimic despre vaccinarea obligatorie, însă se pune accent pe vaccinare ca metodă de prevenție. Chiar și așa, la Articolul 6, alineatul 4, se menționează clar că:

„Supravegherea și evaluarea stării de sănătate a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare autorizate/acreditate, precum și administrarea oricărui tratament medical curativ sau profilactic se realizează cu înștiințarea și acordul părinților”.

De asemenea, Strategia națională de vaccinare în România pentru perioada 2023-2030 are în vedere 9 obiective generale, însă niciunul nu prevede vaccinarea obligatorie. În nota de fundamentare se vorbește despre asigurarea accesului la vaccin, care este un lucru total diferit:

„Obiectiv General nr.1: Asigurarea unui cadru de politici și reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premisă esențială pentru asigurarea dreptului la sănătate

Obiectiv General nr.2: Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul vieții

Obiectiv General nr.3: Asigurarea continuității în aprovizionarea cu vaccinuri și utilizarea eficientă a acestora în cadrul Programului Național de Vaccinare

Obiectiv General nr.4: Îmbunătățirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranței vaccinurilor

Obiectiv General nr.5: Consolidarea monitorizării și evaluării Programului Național de  Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) precum și a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv General nr.6: Asigurarea de resurse umane suficiente numeric și specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile

Obiectiv General nr.7: Creșterea capacității de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv General nr.8: Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării, prin parteneriat social sustenabil

Obiectiv General nr.9: Asigurarea și menținerea unei contribuții importante a României în regiunea europeană

Prin implementarea prezentei strategii se urmărește consolidarea capacității naționale de a contribui la progresul în atingerea obiectivelor globale de imunizare, ca parte din Agenda de Imunizare 2030, din Agenda Europeană de Imunizare 2030 și din obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. Totodată, acțiunile pe plan național vor avea în vedere stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate, în particular pentru vaccinare. De asemenea, este încurajată punerea în aplicare a vaccinării pe parcursul vieții”, se arată în document.

Clarificări din partea Ministerului Sănătății

După ce ideea că vaccinarea va deveni obligatorie în România a fost vehiculată tot mai mult în spațiul public, Ministerul Sănătății a oferit clarificări, într-un comunicat de presă:

„Proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă. Nota bene! Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienților cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativității, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenți și adulți.

​Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației.

În școli, VACCINAREA NU VA FI OBLIGATORIE! Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii. (…) Acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009-2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar și al creșterii influenței mișcării anti-vaccinare. Neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiționale care au menținut sănătoase generațiile de români!”, a transmis Ministerul Sănătății, în 7 august 2023.

În concluzie, vaccinarea nu va deveni obligatorie în România. Strategia națională privind vaccinarea are ca scop asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficiente, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, ca toată lumea să poată beneficia de vaccinuri, dacă aleg acest lucru. Totodată, copiii nu vor putea fi vaccinați în școli și nu vor putea primi niciun fel de tratament, curativ sau preventiv, fără acordul părinților.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.