Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.05.2024
www.factual.ro
FALS | Vaccinul anti-Covid 19 nu provoacă forme de cancer

Un utilizator al platformei Facebook a folosit titlul unei știri pentru a transmite printr-o postare că vaccinul anti-Covid 19 ar declanșa tipuri de cancer în rândul tinerilor.

 

 Știrea ar trebui să sune așa! Tot mai mulți tineri vaccinați anti-covid sunt diagnosticați cu cancer. Toată presa aservită ascunde genocidul la care a fost supusă omenirea de către oculta globalistă. Oamenii mor și se îmbolnăvesc grav cu milioanele. Cât cred golanii ăștia că mai pot acoperi acest GENOCID?

 

Contextul postării

 

Procesul relativ scurt al dezvoltării vaccinurilor anti-Covid 19 a condus la o neîncredere crescută în rândul populației cu privire la efectele adverse, pe termen scurt sau lung. Cu toate acestea, știrea pe care utilizatorul a folosit-o ca exemplu pentru a-și promova teoria nu aduce în discuție legătura dintre vaccinul anti-Covid 19 și debutul precoce al cancerului. Scopul postării este de a decredibiliza cercetările în domeniul medical, prin asocierea unui vaccin cu un act de distrugere sistemică împotriva unor grupuri de persoane.

 

Știrea originală a apărut pe site-ul CNN, fiind apoi preluată de către un site de știri din România.

Materialul se referă la un studiu publicat pe site-ul de jurnale medicale  BMJ Oncology. Conform studiului, în ultimii 30 de ani a crescut cu 79,1% procentul persoanelor tinere depistate cu diferite tipuri de cancer în stadiu incipient. În privința procentului de decese în aceste categorii de vârstă, acesta a crescut cu 27,7% în perioada 1990-2019.

 

Cercetările efectuate 

Vaccinarea este o metodă eficientă pentru a ține sub control transmiterea bolilor infecțioase la scară largă. Pentru a crea un vaccin util în prevenirea răspândirii virusului Sars-CoV-2, specialiștii au utilizat datele extrase din cercetările precedente ale celorlalte două tipuri de coronavirus, Sars-CoV și Mers-CoV. În Europa, conform European Medicine Agency, au fost autorizate 6 vaccinuri.

 

În România sunt utilizate două tipuri de vaccinuri, după tehnologia utilizată. Vaccinurile Pfizer- BioNTech și Moderna utilizează tehnologia de ARN mesager, iar vaccinurile AstraZeneca/Oxford (nume modificat în Vaxzevria) și Johnson&Johnson utilizează tehologia vectorilor virali nereplicativi. Niciunul dintre aceste vaccinuri nu afectează ADN-ul uman și nu au fost detectate modificări grave în starea de sănătate a pacienților înainte sau după perioada de studii clinice efectuate, conform experților.

 

Din cercetările medicale efectuate în ultimii ani, nu au fost descoperite cazuri de cancer care s-au declanșat în urma vaccinării anti-Covid 19. Acest argument a mai fost verificat și invalidat de către alte publicații (aici) și (aici). Iar conform American Cancer Society și National Cancer Institute nu au fost descoperite legături între administrarea vaccinului și apariția sau recurența tumorilor canceroase.

 

Efectele adverse oficiale

 

În urma studiilor clinice și a datelor colectate în urma campaniilor de vaccinare, cele mai comune efecte adverse întâlnite au fost durerea de cap, oboseala, greață, simptome de răceală. La polul opus, cea mai rară reacție adversă a fost șocul anafilactic, întâlnit la 5 cazuri per 1 milion de persoane, paralizie facială sau sindromul Guillain-Barré. Aceste cazuri au fost însă izolate, iar persoanele predispuse la aceste reacții sunt cele imunocompromise (ca și în cazul persoanelor care suferă de cancer sau boli autoimune).

 

Detectarea noilor cazuri

 

Din literatura de specialitate, putem înțelege că pandemia a întârziat detectarea multor cazuri de cancer în stadiu incipient. În primele două sferturi ale anului 2020, medicii au prioritizat pacienții infectați pentru a limita interacțiunile.

 

În Marea Britanie, prioritizarea pacienților cu coronavirus a avut un efect negativ asupra diagnosticării cancerului colorectal, deoarece boala putea avansa fără să fie detectată și tratată corespunzător. În prima parte a anului 2020, în Statele Unite ale Americii, rata de diagnosticare a cancerului a scăzut considerabil, ca urmare a lockdown-ului. În Europa, rata de diagnosticare a crescut cu 2,3% în anul 2022 față de anul 2020. Multitudinea de diete,  poluarea, ritmul accelerat al vieții, fumatul sau alcoolul sunt cele mai des menționate cauze ale debutului precoce al cancerului la tineri.

 

Așadar, nu există nicio dovadă că vaccinurile anti-Covid 19 pot conduce la dezvoltarea cancerului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.