Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.11.2023
www.factual.ro
FALS – Vaccinul împotriva Hepatitei B NU distruge flora intestinală a copiilor

Într-un videoclip apărut pe rețelele de socializare, respectiv TikTok și Facebook, este prezentată ideea cum că vaccinurile administrate bebelușilor, în special cel împotriva hepatitei B, le-ar distruge flora intestinală.

În clip este specificat și că hepatita B este o boală pe care doar oamenii care consumă droguri și femeile care întrețin relații sexuale cu mai mulți bărbați fără protecție pot să o dezvolte.

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC),  Hepatita B este o infecție a ficatului cauzată de virusul hepatitei B. Unele persoane cu Hepatită B sunt bolnave doar pentru câteva săptămâni (cunoscută sub numele de infecție “acută”), dar pentru alții, boala evoluează spre o boală gravă, pe viață, cunoscută sub numele de hepatită B cronică.

Hepatita B se răspândește atunci când sângele, sperma sau alte fluide corporale, chiar și în cantități microscopice, de la o persoană infectată cu virusul Hepatitei B, intră în corpul unei persoane care nu este infectată. Oamenii pot fi infectați cu acest virus de la:

– Nașterea la o persoană infectată (deci de la mamă la nou-născut)

– Întreținerea relațiilor intime cu un partener care are Hepatita B

– Utilizarea acelor, seringilor sau echipamentelor de preparare a drogurilor contaminate

– Împărtășirea de obiecte contaminate, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras sau echipamentele medicale (cum ar fi un monitor de glucoză) cu o persoană care are Hepatita B

– Contactul direct cu sângele sau cu răni deschise ale unei persoane care are Hepatita B

Conform Jurnalului European de Gastroenterologie și Hepatologie, cele mai multe cazuri de Hepatita B se iau din familie, potențiale intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing-uri, iar de fapt, în România, mai puține cazuri sunt de cauză sexuală sau din administrarea drogurilor. De asemenea, medicii stomatologi au cea mai mare prevalență în acest caz, din toate profesiile medicale.

Deși virusul Hepatitei B poate fi găsit în salivă, acesta NU se transmite prin sărut sau prin folosirea în comun a ustensilelor. Hepatita B NU se transmite prin strănut, tuse, îmbrățișări, alăptare, prin alimente sau apă.

Totuși, hepatita B NU se transmite doar prin contact sexual și între persoane care se droghează, așa cum susține persoana prezentă în videoclip. Virusul este relativ ușor transmisibil, iar una dintre cele mai afectate categorii este cea a nou-născuților.

Conform Fundației pentru Hepatita B, începând cu anii 1990, în cea mai mare parte a Europei de Est s-a înregistrat o scădere a predominării Hepatitei D, o coinfecție periculoasă a Hepatitei B, atribuită programelor de vaccinare de succes și prioritizării guvernamentale. România, care are cea mai mare prevalență a hepatitei B din UE, nu a înregistrat astfel de scăderi ale hepatitei D, care afectează 23% dintre pacienții săi cu hepatită B. Coinfecția cu hepatita D este considerată ca având o incidență crescută în țară și are unele dintre cele mai mari rate de coinfecție la nivel mondial. 70% dintre acești 200.000 de pacienți vor evolua spre ciroză, adesea în doar 10 ani, și se confruntă cu bariere în calea primirii unui tratament și a unei gestionări eficiente. Deși țara a adoptat un program național de vaccinare împotriva Hepatitei B pentru toți nou-născuții în 1995 și un program de recuperare pentru copiii cu vârste cuprinse între 8-14 ani în 1999, populațiile mai în vârstă deja infectate cu Hepatita B și tinerii neimunizați corespunzător reprezintă grupuri susceptibile la coinfecția cu hepatita B și la boală.

Aproape toate sistemele medicale din țările dezvoltate au vaccinul anti-hepatita B pe lista de vaccinări obligatorii gratuite. Spre exemplu, Marea Britanie le recomandă proaspeților părinți să le facă vaccinul nou-născuților și în perspectiva îmbolnăvirilor viitoare: „Dacă o femeie este însărcinată şi are Hepatita B sau dacă contractează boala în timpul sarcinii, ar putea să o transmită copilului ei. Bebeluşul s-ar putea să nu se îmbolnăvească imediat după naştere, dar există o probabilitate mare de a deveni purtător şi de a dezvolta boli hepatice grave mai târziu în viaţă”. 

Vaccinarea bebelușilor împotriva Hepatitei B este vitală, deoarece, conform UNICEF, aceștia sunt mai expuși riscului de a suferi din cauza unei boli ce poate fi prevenită prin vaccinare decât din cauza unui vaccin. Toate vaccinurile sunt supuse unei testări riguroase din punctul de vedere al siguranţei, inclusiv prin studii clinice, înainte de a fi aprobate pentru uz uman. Statele înregistrează şi distribuie doar vaccinurile care îndeplinesc standarde riguroase de calitate şi siguranţă.

Reacțiile adverse pe care un copil le poate prezenta după vaccinarea împotriva Hepatitei B sunt minime, iar durata acestora este scurtă. 


*Sursa: NHS 

Conform Institutului Quadram (fondat de mai multe universități și instituții de cercetare din Anglia), flora intestinală nu este afectată de vaccinuri, ci, mai degrabă, bacteriile așa-zis „bune” din intestinal îmbunătățesc răspunsurile la vaccinurile sistemice

„Modul exact în care bacteriile benefice, cum ar fi Bifidobacterium și Bacteroides, stimulează răspunsurile la vaccin nu a fost încă descoperit. Dar microbiomul intestinal și imunitatea au o relație strânsă, în special la începutul vieții.

Cercetările arată că microbiota intestinală sprijină sistemul imunitar într-o varietate de moduri. Microbii intestinali sunt esențiali pentru dezvoltarea celulelor imunitare numite celule B, care sunt importante pentru declanșarea producției de anticorpi”.

Vaccinurile salvează vieţi. Acestea protejează organismul împotriva unor boli ce pot duce la afectarea gravă a sănătăţii sau la deces, mai ales în cazul persoanelor al căror sistem imunitar este în curs de dezvoltare, precum nou-născuții.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.