Dezinformări rețele sociale
Data postării: 02.11.2023
www.factual.ro
Este FALS că vaccinurile anticovid nu salvează vieți

Un utilizator Facebook a postat un link către un articol publicat pe site-ul activenews.ro, intitulat „VACCINURILE COVID NU AU SALVAT NICI UN OM, potrivit cercetătorilor. Dimpotrivă.” 

În articol se afirmă că „în urma studierii datelor, oamenii de știință au concluzionat că, după ce au fost administrate 13,5 miliarde de vaccinuri covid în întreaga lume, 17 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza vaccinurilor”.

În articol sunt prelucrate materiale (aici și aici) ale publicației The Epoch Times

Articolul activenews.ro prezintă o situație care ar fi apărut în unele state: „când pandemia a fost declarată (în Malaezia – n. red.), nu existau decese în exces, dar atunci când campania de vaccinare a început, rata deceselor a urcat vizibil. Același lucru s-a întâmplat și în alte opt țări: Australia, Noua Zeelandă, Paraguay, Filipine, Singapore, Surinam, Thailanda, Uruguay. […] Studiul [ …] a constatat că există o legătură cauzală certă între multe vârfuri ale mortalității din orice cauză și lansarea în viteză a „vaccinurilor” anti-covid. […] Prin urmare, […] nu există nici o asociere în timp între vaccinarea împotriva covid-19 și reducerea proporțională a mortalității din toate cauzele”. 

Trebuie menționat că studiul Mortalitatea asociată vaccinurilor COVID-19 în emisfera sudică nu este publicat pe site-uri sau reviste științifice verificate și nu a fost evaluat critic de experți în domeniu (peer-review), aceasta fiind o procedură care reprezintă standardul de calitate al publicațiilor științifice. 

Analiza respectivă nu a apărut într-o publicație de profil, ci pe site-ul Correlation Canada, o organizație non-profit la care este afiliat autorul principal al studiului, Denis Rancourt, fost profesor de fizică la Universitatea din Ottawa (Canada). 

Pe contul său de Twitter/X, cât și pe site-ul său personal, Denis Rancourt promovează negaționismul COVID-19, precum și dezinformări legate de vaccinare și purtarea măștilor. 


Excesul de mortalitate, corelat artificial cu vaccinarea

Studiul prezentat în articol pleacă de la ipoteza că excesul de mortalitate din anumite țări este cauzat de vaccinare și nu de pandemia de covid. Practic, analiza, făcută de o singură persoană și neconfirmată de cercetători independenți, nu ia deloc în calcul morțile cauzate de coronavirus.

Excesul de mortalitate este definit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept diferența dintre numărul total de decese înregistrate într-o perioadă de criză și numărul de decese care ar fi fost de așteptat în absența crizei respective. 

Rancourt susține că a analizat excesele de mortalitate din anii pandemici în 18 țări din emisfera sudică și zona ecuatorială. 

Mai întâi, studiul în cauză a atribuit excesele de mortalitate dinainte de lansarea vaccinurilor „modificărilor subite efectuate asupra protocoalelor medicale și instituționale, precum și răspunsurilor guvernelor ca urmare a declarării pandemiei”, pretinzând că aceste decese „nu s-au produs ca urmare a unei afecțiuni respiratorii virale cu răspândire globală”. 


Morțile din cauza covid sunt trecute, în mod fals, la morți cauzate de vaccin

Astfel, analiza neagă existența pandemiei de COVID-19. Analiza afirmă că mortalitatea din orice cauză a început să crească doar odată ce vaccinurile au început să fie distribuite, fapt soldat cu un exces global de 17 milioane de decese care ar fi fost provocate în 3 ani de zile de vaccinurile anti-COVID-19. 

Autorii au ajuns la această concluzie pretinzând că au calculat rata de fatalitate vaccin-doză pentru toate vârstele drept proporția de decese induse de vaccin la numărul de doze de vaccin distribuite într-o populație

Jeffrey Morris, biostatistician și profesor la Universitatea din Pennsylvania și creator al unui site care furnizează date științifice despre pandemia COVID-19, atrage atenția că metoda pentru cuantificarea ratei de fatalitate s-a redus la măsurarea vârfurilor de excese de mortalitate în perioadele de lansare a vaccinurilor anti-COVID-19 și că analiza respectivă a atribuit toate aceste decese vaccinurilor (ignorând morțile cauzate de boală)

Foarte important, studiul nici măcar nu analizează decesele în funcție de statutul de vaccinare a persoanelor decedate. Cu alte cuvinte, nici măcar nu știm, din studiul prezentat, câte persoane din cele decedate erau cu adevărat vaccinate – însă cercetătorul susține că au murit totuși de la vaccin.

De asemenea, studiul lui Rancourt nu ia în calcul alte cauze pentru excesul de mortalitate, dintre care cea mai importantă sunt decesele provocate de COVID-19. 

Acest fapt nu este surprinzător, din moment ce autorii studiului neagă existența pandemiei. Profesorul Morris ilustrează că vârfurile exceselor de mortalitate din țările respective au tins să se alinieze cu decesele produse de COVID-19 mult mai mult decât cu vaccinările anti-COVID-19.

Profesorul Morris scrie că „vârfurile exceselor de mortalitate nu se aliniază cu lansarea vaccinurilor, cu excepția cazurilor în care lansarea vaccinurilor s-a realizat în timpul unor valuri masive de infecții confirmate cu COVID-19”.


Vaccinurile au salvat vieți  

Studiile publicate invalidează supoziția că vaccinurile anti-COVID-19 provoacă un exces de mortalitate.

Site-ul pandem-ic.com, întreținut de Philipp Schellekens, consilier economic la Banca Mondială, oferă o analiză globală între rata de vaccinare a diverselor țări, grupate în funcție de venit și excesul lor de mortalitate. 

În scop ilustrativ, vom compara perioada din luna iulie a anului 2021, când campania globală de vaccinare fusese recent demarată, cu situația din prezent (octombrie 2023).  

Figura A


Figura B

*Sursa: pandem-ic.com/excess-mortality-and-vaccination. O corelație între excesul de mortalitate la 100.000 persoane și nivelul de distribuție a vaccinurilor, inclusiv prima doză de vaccin și dozele booster. 

Datele din figurile de mai sus demonstrează că excesul de mortalitate a scăzut semnificativ odată cu avansul campaniilor de vaccinare, dar și în urma imunizării naturale a populației, dobândită prin contractarea bolii. Analiza lui Philipp Schellekens precizează că ratele scăzute de vaccinare sunt asociate cu rate mult mai crescute ale exceselor de mortalitate, cu precădere în anul 2021. 

Aceste observații sunt confirmate de studii riguroase realizate la scară mai mică. Doar câteva exemple:

  • Un studiu publicat în iulie 2022 în prestigioasa revistă Lancet a determinat că, în primul an de la lansarea lor, vaccinurile au prevenit 14,4 milioane de decese COVID19 la nivel global
  • Un alt studiu, realizat în statul american Indiana, care a inclus mai mult de 520.000 de persoane, a comparat persoanele vaccinate cu persoane nevaccinate, care făcuseră anterior infecția COVID-19. Studiul a evidențiat că mortalitatea din orice cauză a fost cu 37% mai scăzută în grupul vaccinat
  • Un alt studiu, care a examinat efectele vaccinării anti-COVID-19 în Olanda asupra mortalității COVID-19 și a mortalității din orice cauze, în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022, a determinat de asemenea că vaccinarea a redus semnificativ mortalitatea cauzată de COVID-19 și că nu a crescut mortalitatea din orice cauză. 

CDC (Centrul pentru prevenția și controlul bolilor din SUA) afirmă pe site-ul său, că persoanele care aleg să se vaccineze „nu au un risc crescut de deces din cauze non-COVID față de persoanele nevaccinate”.


Cât de des se moare, de fapt, de la vaccin? 

Vaccinurile pot conduce la deces în situații extrem de rare. 

În Australia, țară inclusă în studiul lui Rancourt, au fost distribuite 68 de milioane de doze de vaccin până în august 2023 și au fost identificate doar 14 cazuri de decese în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. 

În Africa de Sud, o altă țară investigată de Rancourt, au fost determinate 3 decese ca urmare a distribuirii a peste 38 milioane de doze de vaccin

În Uniunea Europeană, cele mai recente date oficiale (dec. 2022) arată că mai puțin de 11.800 de morți ar putea fi corelate cu efecte secundare ale vaccinurilor. Important de subliniat, acestea nu sunt certificate medical, ci raportate de membrii familiilor celor vaccinați. Din totalul de aproape 930 de milioane de doze administrate la vremea respectivă (ținând cont că cele mai multe efecte adverse sunt raportate după prima administrare), aceasta reprezintă o rată de 0,001%.

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.