Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.09.2023
www.factual.ro
FALS | Vinul, de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia

Un utilizator Facebook a susținut, într-o postare care a adunat mii de distribuiri, că vinul este un „produs miraculos” pentru vindecarea cancerului și că este de „10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia”. Acesta mai spune că vinul „distruge celulele maligne și 12 tipuri de cancer”:

„Aceasta este ultima noutate în medicină, efectiv contra cancerului! Vinul este un produs miraculos pentru a omori celulele canceroase. El este de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia (…) Sursa acestei informații este fascinantă; ea provine de la unul dintre cei mai mari fabricanți de medicamente ai lumii, care afirmă că, după mai mult de 20 de încercări efectuate în laborator, în 1970, extrasele au relevat că vinul distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, înțelegând aici cel de colon, de sân, de prostată, de plămâni, de pancreas… Componentele acestei plante au demonstrat că acționează de 10.000 de ori mai bine decât produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic utilizat normal în lume, pentru încetinirea creșterii celulelor canceroase și ceea ce este încă foarte uimitor, acest tip de terapie și cu extract de lămâie distruge nu numai celulele maligne canceroase, dar nu afectează celulele sănătoase!”, relatează utilizatorul Facebook. 

Postarea mai indică și că sursa acestor afirmații ar fi „Institutul de Științe în Sănătate, Les Breuleux” din Elveția, însă nu se găsesc informații despre existența vreunui institut de acest fel, iar „Les Breuleux” este o comună mică din Elveția. 

Am aflat, însă, că textul din postare a fost „rostogolit” de-a lungul anilor pe internet, începând din 2012, de fiecare dată fără să facă trimitere la dovezi clare (vezi aici, aici, aici, aici și aici).

 

Alcoolul nu e benefic pentru sănătate

 

În ceea ce privește afirmațiile făcute, un lucru pe care îl știm cu toții este că alcoolul are efecte negative asupra sănătății noastre. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, consumul de alcool crește riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, precum cancer oral și gât, laringe, esofag, colon și rect, ficat și sân (la femei).

„Unele studii arată că consumul de trei sau mai multe băuturi alcoolice pe zi crește riscul de cancer de stomac și pancreas. Există, de asemenea, dovezi că consumul de alcool crește riscul de cancer de prostată.Toate băuturile alcoolice, inclusiv vinul roșu și alb, berea și băuturile spirtoase, sunt legate de cancer”, arată sursa citată

Există dovezi clare (aici și aici) care indică faptul că alcoolul, cu cât îl consumăm în cantități mai mari, crește riscul de a dezvolta cancer. Institutul Național pentru Cancer al SUA susține că chiar și cei care nu consumă mai mult de o băutură pe zi au un risc mai crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Tot Institutul Național pentru Cancer a vorbit specific despre consumul vinului. Resveratrol, un compus care se regăsește în strugurii folosiți pentru vinul roșu și în alte plante, a fost investigat pentru multe efecte posibile asupra sănătății, inclusiv pentru prevenirea cancerului. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio asociere între consumul moderat de vin roșu și riscul de a dezvolta cancer de prostată sau cancer colorectal.

Iar Adriamicina, pe care utilizatorul Facebook o numește „produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic”, este un medicament chimioterapeutic care poate încetini sau opri creșterea celulelor canceroase. Factual.ro a mai abordat subiectul în urmă cu un an, când a arătat că semințele de struguri măcinate și degresate ulterior protejează celulele hepatice tratate cu adriamicină împotriva daunelor oxidative.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține și ea că „niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră”. Ultimele date disponibile indică faptul că jumătate din toate cancerele care pot fi atribuite alcoolului din Regiunea Europeană a OMS sunt cauzate de consumul „ușor” și „moderat” de alcool. Asta înseamnă mai puțin de 1,5 litri de vin, mai puțin de 3,5 litri de bere sau mai puțin de 450 de mililitri de băuturi spirtoase pe săptămână. 

Acest tip de consum este responsabil pentru majoritatea cancerelor de sân atribuite alcoolului la femei, cea mai mare povară observată în țările Uniunii Europene. În UE, cancerul este principala cauză de deces – cu o rată de incidență în constantă creștere – și majoritatea deceselor cauzate de alcool se datorează diferitelor tipuri de cancer”, precizează OMS.

Noua declarație a OMS clarifică: dovezile disponibile în prezent nu pot indica existența unui prag la care efectele cancerigene ale alcoolului încep să se manifeste în corpul uman. „Nu putem vorbi despre o așa-numită cantitate sigură de consum de alcool. Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătatea băutorului începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică, a explicat dr. Carina Ferreira-Borges, consilier regional pentru alcool și droguri ilicite în Biroul regional al OMS pentru Europa.

De exemplu, consumul zilnic de alcool, cum ar fi consumul unui singur pahar de vin, a provocat peste 4600 de cazuri de cancer de sân la femei din Regiunea Europeană a OMS în 2018, iar numărul de cazuri a crescut dramatic odată cu cantitatea de alcool consumat, potrivit unui raport al OMS.

În concluzie, nu s-a dovedit până acum că alcoolul, inclusiv vinul, ar avea beneficii în tratarea cancerului. Deși există un compus în struguri care ar putea ajuta la prevenirea cancerului, este improbabil ca alcoolul în sine să aibă beneficii și nu există dovezi științifice în acest sens, alcoolul fiind de multe ori cauza bolii.

Afirmații similare, cu textul de „10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia”, au mai fost făcute și la nivel internațional legate de consumul de ghimbir sau lămâie. Vezi fact-check-uri aici și aici. Un fact-check din 2011 a fost realizat pe un text aproape identic cu cel verificat acum de Factual.ro, în care este vorba despre beneficiile lămâilor împotriva a 12 tipuri de cancer, iar doar unele elemente sunt schimbate. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.