Dezinformări rețele sociale
Data postării: 07.07.2023
www.factual.ro
FALS | Zelenski anunță victoria Ucrainei

O pagină Facebook a încărcat o postare cu titlul „Zelenski anunță victoria Ucrainei după o ședință a comandanților supremi, vezi detalii în primul comentariu”.

*Captură ecran 07.07.2023

Postarea a fost rostogolită de mai multe pagini care prezintă informații neverificate și de tip clickbait (exemple aici, aici și aicin.r.:Este posibil ca paginile să șteargă postările etichetate drept false, o practică pe care au mai abordat-o anterior).

În primul comentariu este un link care duce la un articol de pe site-ul romaniinostri.ro, având același titlu ca postarea încărcată mai sus. În articol scrie că „Preşedintele Ucrainei a arătat că a avut loc şi o şedinţă a comandanţilor supremi, la care s-a discutat despre justiţie, dar şi despre probleme legate de unii comisari militari. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre recunoştinţa faţă de toţi cei care luptă pentru Ucraina, afirmând că victoria ţării sale ar fi cel mai bun omagiu pentru memoria eroilor”. 

Articolul face referire la ședința din 23 iunie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională, despre care președintele Ucrainei a scris pe pagina sa de InstagramÎn postare, acesta vorbește despre „Probleme referitoare la șefii comisiilor militare, în special scandalul cu…o figură în Odesa. Această persoană nu ar trebui să fie în sistemul de recrutare al Forțelor Armate”. Zelenskiy a mai scris despre „onoarea de a-i felicita pe ofițerii instituțiilor noastre militare de învățământ în ziua absolvirii lor” și le-a mulțumit „tuturor oamenilor noștri care, în condițiile existente și cu resursele disponibile, fac tot ce depinde de ei pentru ca statul să fie eficient”.

În discursul său, Zelenskiy NU a spus nicăieri cum că Ucraina ar fi câștigat războiul.

Concluzie

Postarea conține informații FALSE. Zelenski nu a scris și nu a vorbit nicăieri despre victoria obținută deja de Ucrainei.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.