Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.07.2023
www.factual.ro
INFOGRAFIC | Nu, șeful serviciului de informații militare din Ucraina nu a spus că locuitorii din Crimeea ar trebui executați

Șeful Serviciului de Informații militare ucrainean, Kiril Budanov, a vorbit despre pedepsirea criminalilor de război, însă anumite conturi pro-ruse au manipulat discursul lui și l-au transformat într-o declarație cu totul falsă.

Pe unele conturi a apărut informația cum că șeful serviciului de informații militare ar fi spus că, după terminarea războiului, locuitorii din Crimeea ar trebui pedepsiți și executați, dacă le-au fost loiali rușilor.

 

Pe internet circulă o versiune modificată a interviului original.

Interviul real face parte din proiectul documentar „The Year” (disponibil aici), despre războiul din Ucraina. În videoclipul original, care datează din șeful servciului de informații vorbește despre provocările cu care s-ar confrunta țara după o posibilă victorie a Ucrainei.

Subiectul discuției se mută și pe crimele de război ale soldaților ruși la Bucha. În acel moment, Kiril Budanov a spus că pentru anumite persoane, pedeapsa corectă nu poate fi decât „exterminarea fizică”. Budanov nu se referea la locuitorii Crimeei, ci, în mod clar, la criminali de război, mai specific la cei care au comis atrocitățile din Bucha.

Jurnalistul Dimitro Komarov, care a realizat documentarul, a avertizat despre versiunea modificată încă din luna mai.

Unica responsabilitate pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informare revine autorilor și este posibil să nu reflecte în mod necesar pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, ale Fundației Calouste Gulbenkian și ale Institutului Universitar European.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.