Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.12.2023
www.factual.ro
LIPSĂ CONTEXT | Certificatul de viață

Un videoclip postat pe Facebook, preluat de pe site-ul Goldtv.ro, spune că noua lege a pensiilor prevede un certificat de viață, care justifică faptul că cel pensionarul există. 

„Unul din articolele dezbătute din legea pensiilor este cel care reglementează certificatul de viață. Nu e glumă, chiar așa e. De 2 ori pe an, dragi pensionari, va trebui să faceți diligențe birocratice, ca să depuneți un certificat care să justifice că existați. Pe lege, tu ești viu atâta timp cât nu se constată că ești mort. Nu există nicăieri pe planetă să faci dovada că ești viu. Tu ești mort doar când te declară instanța așa”, spune persoana din videoclip.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, certificatul de viață este „dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți”. Certificatul de viață este un instrument de verificare administrativă, folosit doar dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate. Cu alte cuvinte, pentru că statul român nu primește automat certificatele de deces ale celor aflați în străinătate, folosește această metodă pentru a determina dacă pensionarului respectiv trebuie să i se mai transfere banii în contul extern sau nu.

În noua lege a pensiilor, la articolul 98 alineatul 5, se stipulează: 

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”. 

Așadar, acest certificat trebuie depus de două ori pe an, de persoanele nerezidente și care doresc să își transfere drepturile de pensie în străinătate, adică într-un cont bancar extern.

Jurnalista Iosefina Pascal, persoana din videoclip care a făcut aceste declarații, a distribuit și în trecut informații false. În anul 2020, a organizat un protest împotriva carantinării și a „dictaturii sanitare”, potrivit Adevărul. Pe conturile sale de socializare mai apar, de exemplu, mesaje antivacciniste și alarmiste în legătură cu rețelele 5G.


Concluzie

Certificatul de viață trebuie depus doar de persoanele nerezidente care solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate.



SEO optimized by sem.ro SEO agency.