Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.09.2023
www.factual.ro
LIPSĂ CONTEXT | Un nou semn de circulație restrictiv în Europa

Mai multe site-uri și conturi de Facebook românești au scris că ,,În Europa occidentală se introduce un nou semn de circulație restrictiv”.  Ortodoxinfo.ro susține și că e vorba de un apartheid rutier.

Înainte de toate, cuvântul apartheid provine din limba engleză și face referire doar la ,,Politica de segregare rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane”, conform Cambridge Dictionary.

Conform aceleiași surse, apartheid-ul mai poate defini un sistem de separare a unor grupuri de persoane tratate diferit și care ar dezavantaja o parte din acestea.

 

SEMNUL DE CIRCULAȚIE

 

Semnul de circulație un romb alb pe panou negru sau albastru, la care face referire articolul publicat pe ortodoxinfo.ro se adresează mașinilor de transport în comun și de carpooling, vehicule în care sunt mai mult de 2 persoane, pe autostrăzile din Franța

Este vorba de semnalizare experimentală pentru o bandă rezervată vehiculelor de transport public, taxiuri, vehiculele care transportă un număr minim de ocupanți, inclusiv șoferul, în special în contextul carpoolingului în sensul articolul L. 3132-1 din codul de transport sau vehicule cu emisii foarte mici în sensul’articolul L. 318-1 din codul autostrăzii.

Ordinul, emis de autoritățile franceze în 24 august 2020, privește semnalizarea aferente benzilor de circulație rezervate anumitor categorii de vehicule pe anumite axe. Presa franceză arată că nerespectarea acestui semn poate aduce șoferilor amenzi de 135 de euro.

Scopul indicatoarelor este acela de a arăta șoferilor posibilitatea de a circula pe banda rezervată cu vehiculul lor, cu condiția ca aceștia să aparțină uneia dintre categoriile menționate anterior. 

Demersul a fost inițiat de companiile APRR (Societé des Autoroutes Paris Rhin Rhone) și Pryntec pentru reducere emisiilor de carbon și pentru evitarea aglomerației în trafic prin reducerea numărului de mașini care circulă fără pasageri. ,,Dar carpooling înseamnă și economii pentru utilizator, mai multă convivialitate, acces la mobilitate pentru toată lumea, în special pentru cei care nu au un vehicul personal și mai puțină aglomerație pe termen lung”, conform APRR.  

În România, legislația privind circulația pe drumurile publice a stabilit semne de circulație care delimitează benzile destinate vehiculelor lente sau transportului public de persoane, dar și drumuri obligatorii pentru anumite categorii de vehicule.

În același timp este important de menționat că ,,Arderea combustibililor fosili precum benzina și motorina eliberează dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră, în atmosferă. Acumularea de dioxid de carbon (CO2 ) și de alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul (CH 4 ), protoxidul de azot (N 2 O) și hidrofluorocarburile (HFC) determină încălzirea atmosferei Pământului, ducând la schimbări ale climei care s-au produs deja”, conform United States Environmental Protection Agency. 

 

 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.