Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.06.2023
www.factual.ro
MANIPULARE | Noua lege a învățământului ar ascunde agenda LGBTQ și a „ocultei mondiale”

Noua lege a învățământului, aflată la promulgare la președintele României, este contestată de comisii dar nu întocmesc chestiunile clamate de conspiraționiști.

Un utilizator postează textul cu premisa că legea ar impune „preluare obligatorie de la 3 ani, Reeducarea Părinților, Politică stabilită de ONG-uri, Amendarea părinților care nu sunt de acord cu termenii contractului sau participarea copilului la diverse acțiuni”.

Alt utilizator postează „V-am scris demult ce bube sunt in el. NU s-a modificat nimic. 

Nu v-a interesat, sa nu va aud ca plangeti dupa aceea, ca aoleu ce vi se intampla cu scoala. ” Alt utilizator a trimis cititorii direct la sursa de unde toate aceste texte au fost preluate, adică un text preluat de pe Activenews și publicat în 15 mai 2023, care descrie o analiză făcută de avocata Elena Radu asupra noii Legi a Învățământului preuniversitar.

*Captură ecran 16.06.2023

Articolul sugerează, imaginea atașată – în care apar copii de școală primară și/sau gimnazială, îmbrăcați cu fuste și purtând culoarea roz – că elevii ar urma să fie familiarizați cu agenda LGBTQ. Fotografie a fost preluată, fără menționarea sursei, de pe site-ul unei școli Noua Zeelandă. Copiii s-au costumat astfel cu ocazia celebrării Zilei tricoului roz, o sărbătoare internațională anti-hărțuire. Imaginea a fost publicată în urmă cu 12 ani, în 14 aprilie 2011.

De la ce a pornit articolul? 

Pe 13 mai, Elena Radu, avocat cunoscut pentru opinii pe temele conspiraționiste (aici articol despre recensământ, aici o opinie anti-vaccinistă și aici, împotriva plăților digitale) a făcut și un live pe Facebook despre această lege, după care a reformulat o parte dintre ei, pentru Activenews.

Care sunt ipotezele și ce spune legea?

Articolul de la Activenews scoate în evidență anumite articole existente în lege, dar le interpretează în sens greșit. 

  • Învățământ obligatoriu de la 3 ani

Noua lege prevede într-adevăr învățământul preșcolar obligatoriu (art. 13). Această obligativitate era, însă, trecută în lege încă din 2019, când, printr-o modificare la Legea Educației (art. 24), s-a stabilit calendarul prin care ciclul obligatoriu de învățământ în România ajunge la 16 ani. respectiv, până în 2020 ar fi trebuit să devină obligatorie grupa mare de la grădiniță, iar grupa mijlocie, până cel târziu în 2023. Obligativitatea din noul proiect este doar o transpunere legislativă a modificărilor făcute acum 5 ani, însă este grăbit calendarul inițial, care prevedea grupa mică obligatorie până cel târziu în 2030. 

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului Educației, peste 85% dintre copiii din România, cu vârsta între 3-6 ani, merg și acum la grădiniță, chiar dacă nu exista o obligativitate în acest sens. Proiectul România educată își propune creșterea acestei rate la 96%, până în 2030. 

  • Reeducarea părinților

Acest aspect pur și simplu NU apare în lege. Conceptul este răspândit de promotorii teoriilor conspiraționiste, iar Factual.ro a mai analizat această idee complet falsă, aici. În esență, ideea nici măcar nu a pornit de la proiectul de lege clamat în această postare, ci de la un cu totul alt document, respectiv de la Strategia Națională de Educație Parentală “Părinți Educați, Copii Fericiți” din România, un program guvernamental care are ca scop îmbunătățirea relației dintre părinți și copii și dezvoltarea abilităților parentale necesare pentru o creștere sănătoasă și echilibrată a copiilor. Nici aceasta nu prevede, însă, la niciun punct, idei precum „reeducarea” părinților. În plus, strategia nu are caracter obligatoriu.

  • Politică stabilită de ONG-uri

Nicăieri, în cuprinsul legii, nu apare vreo mențiune legat de politica din educație, stabilită de – sau în colaborare cu – organizații de tip non-guvernamental.

Legea va permite, în schimb, unor asociații din domeniu, să propună programe educaționale alternative (art. 26), pentru clasele, grupele sau școlile/grădinițele, private sau publice, acreditate și autorizate de Ministerul Educației. În această categorie pot intra, de exemplu, atât școli de tipul Montessori, cât și grădinițe confesionale (cum este cea ortodoxă de la Sibiu).

  • Amendarea părinților

Potrivit noii legi, părinții vor fi obligați să semneze un contract educațional, la înscrierea copilului în unul dintre ciclurile educaționale. De asemenea, părinții se obligă să nu le interzică elevilor participarea la ”activitățile educaționale”, așa cum se exprimă textul de lege. Paragraful se referă la interdicția de a lua parte la clasele obișnuite și nu la activitățile alternative în mod specific.

Amenda prevăzută de noua lege este între 1.000 și 5.000 de lei, atât pentru refuzul de a semna contractul, cât și pentru interzicerea prezenței la ore a copilului (art. 148).

Acest articol este printre cele care fac obiectul unei contestații la Curtea Constituțională, pentru că forma sa a fost modificată la Senat și, în loc de participarea ”la activitățile educaționale”, apare participarea ”la programul școlar”, fără ca acest aspect să poată fi dezbătut. Potrivit sesizării, se încalcă regimul juridic al contravențiilor. CCR a anunțat că urmează să dezbată legile în 21 iunie.

Semnarea unui contract educațional se regăsește și în Legea Educației, care prevede că la baza relațiilor dintre școală și elev/părinte este un contract educațional (art. 86). Contractul educațional este valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și conține drepturile și obligațiile reciproce ale părților și ale școlii.

Care sunt cele mai importante modificări?

Admiterea la liceu este un subiect care a stârnit controverse în spațiul public. Parlamentarii au decis ca un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Concluzie

Postarea este manipulatorie. Este adevărat că legea a stârnit multe controverse. De altfel, ea se află în analiză la Curtea Constituțională. Totuși, unele aspecte prezentate în postare sunt complet false, la fel ca și asocierea cu agenda LGBTQ.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.