Dezinformări rețele sociale
Data postării: 18.10.2022
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | Imagini din 2014, prezentate ca fiind de la centrele de recrutare actuale din Rusia

O știre din 2014, preluată de pe un cont ucrainean de Twitter apare postat pe Facebook drept un incident recent, înregistrat la centrele de recrutare din Rusia.

Pe rețelele sociale a apărut un videoclip care arată o unitate formată din recruți mobilizați, care așteaptă să meargă pe front în Ucraina. Soldații stau aliniați în așteptarea camioanelor militare care ar urma să îi ducă la război. Doar că, pentru un soldat care stătea în linie, întâmplarea face ca primul TAB sosit să îl calce pur și simplu și să treacă nestingherit mai departe. Din imagini se observă cum soldatul care a fost accidentat de TAB se ridică și face câțiva pași, apoi cade la pământ”, se arată în articolul publicat pe pagina Newsweek România.

Imaginile video sunt prezentate ca fiind ulterioare ordinului de mobilizare semnat de Vladimir Putin în septembrie 2022. De fapt, ele sunt din 2014, de la o paradă militară din Rusia, respectiv orașul Ussuriysk, din vecinătatea Vladivostokului, de lângă granița cu China și Coreea de Nord.

Videoclipul datează din anul 2014

Imaginile au fost postate inițial pe platforma liveleak (acum inactivă) și au fost preluate ulterior de presa din Marea Britanie. Dailymail nota, atunci, că soldatul, în vârstă de 19 ani, lua parte la o ceremonie de depunere a jurământului. Potrivit aceleiași surse, ulterior incidentului, poliția militară rusă a deschis o anchetă.

De altfel, în articolul Newsweek, terminologia cu privire la vehiculul blindat care l-a rănit pe soldatul rus este folosită greșit. TAB este o abreviere folosită de Armata Română și înseamnă Transportor Amfibiu Blindat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.