Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.03.2024
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | Sucul de cartofi – un panaceu pentru afecțiunile stomacului

Un utilizator Facebook a postat un colaj de imagini și afirmă că sucul de cartofi este un tratament pentru ulcerul gastric sau duodenal.

Sucul de cartofi cruzi vindecă stomacul și vă poate scăpa de operația de ulcer. Deoarece cartofii se numără printre alimentele alcaline, sucul de cartofi cruzi combate acidul excesiv de la nivelul sistemului digestiv, ajutând totodată la calmarea durerilor de stomac (etc.)”, spune utilizatorul Facebook.

În același colaj se afirmă că sucul de cartofi cruzi mai tratează gastrita și colita, calmează și cicatrizează mucoasa intestinală și inhibă dezvoltarea Helicobacter pylori, bacteria gastrică a cărei dezvoltare excesivă provoacă gastrită și ulcere.

În postare de mai sus, se recomandă consumul preventiv a 100 ml suc de cartofi cruzi proaspăt stors. 


Ce conțin cartofii?

 

Sucul de cartofi conține vitamina C și B, potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, sulf, o gamă de poli nutrienți și compuși organici.

Cartofii conțin glicoalcaloizii, inclusiv solanina și chaconina, compuși biologic activi. Glicoalcaloizii pot într-adevăr ajuta la scăderea nivelurilor de glucoză din sânge și la reducerea inflamației, dar pot cauza și greață, vărsături și alte simptome gastrointestinale nedorite atunci când sunt consumați în cantități mari. Cantități mai mari de glicoalcaloizi se găsesc în cartofii care sunt verzi sau expuși la lumină, și din acest motiv trebuie evitat consumul de cartofi cu coajă verde sau care au început să înmugurească.

Consumul de cartofi verzi poate provoca

  • Stări de vomă
  • Dureri abdominale
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Stări de confuzie
  • Febră

 

În Germania și Elveția, datorită presupuselor sale proprietăți antiacide și antispasmodice, sucul de cartofi proaspăt stors este folosit ca remediu tradițional pentru hiperaciditatea gastrică 

În prezent, există puține studii în care s-au investigat efectele consumului de suc de cartofi la oameni. Cel mai specific pe tema noastră, adică efectele sucului de cartofi asupra afecțiunilor stomacale, a fost efectuat în 2005, de cercetători de la universități din Germania și Australia.

A avut durata de o săptămână, pe parcursul căreia 44 de pacienți cu simptome de indigestie a stomacului și de reflux au primit indicația să consume câte 100 ml de suc de cartofi dimineata și seara. 

Sucul consumat a fost pregătit din cartofi organici (crescuți fără pesticide și îngrășăminte) și, important de reținut, nu a fost consumat în stare crudă. Sucul din studiu a fost tratat în prealabil cu enzime (amilaze) care să transforme amidonul în compuși mai ușor digerabili, după care a fost pasteurizat, pas necesar pentru îmbutelierea produsului. Prin pasteurizare (la fel ca la lapte), sucul de cartofi a fost adus la 89 C, proces prin care o dată în plus amidonul a devenit mai digerabil și, astfel, a redus probabilitatea că va da disconfort digestiv. 

Rezultatele studiului:

  • 8 pacienți au raportat reacții adverse: arsuri la stomac intolerabile, acumulare de gaze intestinale, diaree și producție crescută de mucus 
  • Două treimi din pacienți au experimentat unele îmbunătățiri și aproximativ jumătate au beneficiat considerabil 
  • Doar 20% dintre pacienți au beneficiat de ușurarea completă a simptomelor cu acest tratament 

 

Autorii au concluzionat că sucul de cartofi tratat cu enzime și pasteurizat a demonstrat o oarecare eficiență în tratarea disconfortului digestiv. Cu toate acestea, ei nu au recomandat ferm sucul de cartofi ca tratament pentru indigestia stomacului din cauză că rata de succes a tratamentului este relativ scăzută. 

În prezent, în studii realizate pe animale de laborator (exemple aici și aici), în care a fost indusă chimic colita (inflamația colonului), sucul de cartofi a indus efecte protectoare. 


Cartofii cruzi pot fi periculoși

 

Medicul rezident de la Secția Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Maria Mihai, spune că sunt într-adevăr mulți pacienți care cred că sucul de cartofi cruzi are beneficii reale pentru sănătate, însă acest lucru nu a fost demonstrat științific. Ba mai mult, folosit greșit, poate avea efecte negative.

„Sunt persoane care folosesc cartoful crud pentru a trata diabetul, indigestia, tensiunea arterială sau alte boli cardiace, însă nu există dovezi științifice că acesta ar avea efecte benefice în niciuna din aceste patologii. Sucul de cartof poate cauza reflux, balonare sau chiar diaree.

Este chiar periculos să folosiți cartofi verzi sau încolțiți pentru a face suc de cartofi. Aceștia pot conține chimicale care determină transpirații, dureri de cap, grețuri, vărsături, stare de agitație”, spune medicul.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.