Dezinformări rețele sociale
Data postării: 03.10.2023
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | Timișoara nu a rămas fără turiști

Într-un videoclip încărcat pe Facebook în 9 septembrie se afirmă că Timișoara ar fi rămas fără turiști.  În videoclipul de un minut și 23 de secunde, utilizatorul care l-a încărcat se plimbă în Piața Victoriei din Timișoara și arată un centru al orașului aproape pustiu.

În videoclip, utilizatorul vorbește despre lipsa de turiști din Timișoara, comparativ cu alte orașe mari ale României, precum Cluj și Brașov, unde ar fi ajuns de două sau chiar de trei ori mai mulți vizitatori.

Timișoara a fost desemnată Capitala Culturală Europeană în 2023. În perioada 8-10 septembrie, aici a avut loc festivalul Plai, care a avut 18 locații diferite, potrivit Adevărul

Locațiile în care s-a desfășurat festivalul nu au cuprins și Piața Victoriei, locul prezentat în videoclipul încărcat pe Facebook.

(sursă foto: Google Maps)

Potrivit ziuadevest.ro, o singură locație din cele 18 în care s-a desfășurat festivalul, respectiv Piața Unirii, a înregistrat aproape 5.000 de vizitatori în primele două zile.

Am cerut, de la Primăria Timișoara, numărul de turiști înregistrați în anul 2023: 

În perioada ianuarie – iulie 2023, conform datelor centralizate de Institutul național de Statistică (INS), în Timișoara au fost înregistrate 152.814 de sosiri ale turiștilor în structuri de primire turistică, în creștere cu 47,81% față de perioada similară a anului trecut. Menționăm că INS colectează date statistice de la structurile de cazare turistică clasificate cu o capacitate de cazare existentă de minimum 10 locuri-pat și peste.

Astfel, turiștii cazați în spațiile de cazare neclasificate și în cele cu capacitate mică (apartamente de închiriat în regim hotelier) nu se regăsesc în aceste statistici. Asociația pentru Promovarea Timișoarei estimează că 180.000 turiști s-au cazat în Timișoara în primele 6 luni ale anului 2023”.

Față de anul trecut, diferența este semnificativă, reiese din răspunsul acordat de autoritățile locale:


Utilizatorul mai spune că Clujul, Oradea și Vâlcea au avut de 2 ori mai mulți turiști decât Timișoara, iar Constanța de 3 ori mai mulți. Potrivit Institutului Național de Statistică, până în luna mai a acestui an, județul Cluj a înregistrat 250.800 de turiști în structuri de primire turistică, ce au funcțiuni de cazare, iar Constanța a înregistrat 331.600 de turiști. Numerele nu sunt nici pe departe duble sau triple decât cele ale Timișoarei.

Clipul analizat a fost filmat în după-amiaza zilei de 9 septembrie, reiese din postare. În ziua respectivă, datele oficiale arată că s-au înregistrat temperaturi de până la 31° Celsius la umbră, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Alte videoclipuri încărcate pe Instagram în ultima perioadă arată că Timișoara nu este lipsită de turiști (alte exemple, aici, aici și aici).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.