Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.07.2023
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | UE își stochează gazele pentru 2024 în Ucraina

Publicaţia Ştiripesurse a distribuit un articol potrivit căruia, în 2024, Uniunea Europeană intenţionează să depoziteze rezerva de gaze naturale în Ucraina, compromiţând astfel securitatea energetică și reducerea utilizării de combustibili fosili ruseşti.

Materialul vorbeşte despre supraaglomerarea depozitelor de înmagazinare gaze din UE şi, prin urmare, decizia oficialilor europeni de a folosi infrastructura disponibilă în Ucraina, în contextul apariţiei unei noi crize energetice. Locaţia menţionată în acest sens priveşte depozitele de la Bilche-Volytsko-Uherske.

Textul original are în vedere o analiză realizată de Bloomberg. 

Facilităţile Bilche-Volytsko-Uherske

Bilche-Volytsko-Uherske UGS este una dintre cele mai mari unități de stocare subterană a gazelor din Europa, cu o capacitate de 17 miliarde de metri cubi. Instalația este utilizată pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze de tranzit către țările vest-europene, compensarea fluctuațiilor sezoniere ale consumului din Ucraina și Europa, dar și pentru a crea rezerve de gaze naturale pe termen lung. Datorită capacităţii semnificative şi a legăturii cu pieţele de gaze din UE, depozitul a fost utilizat în trecut şi de compania energetică germană RWE AG.

Totodată, în 7 aprilie 2023, NEURC, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Ucraina, a adoptat o decizie finală de certificare a Ukrtransgaz (societate care deţine depozitele Bilche-Volytsko-Uherske) drept operator de stocare conform noilor reglementări UE privind stocarea gazelor. NEURC este o organizație internațională care pune în legătură Uniunea Europeană cu vecinii săi pentru a crea o piață integrată a energiei paneuropene.

„Certificarea ne va permite să dezvoltăm noi parteneriate și, în consecință, să contribuim la consolidarea securității energetice pentru Ucraina şi UE”, a declarat directorul interimar al Ukrtransgaz, Roman Malyutin.

Va stoca UE gaze naturale în Ucraina?

Este posibil ca Ucraina să găzduiască o parte din rezerva de gaze naturale a Europei, însă nu pe toată. Acest lucru nu este o noutate, s-a mai întâmplat și în trecut. Ce s-a schimbat este, practic, avizul pe care Bilche-Volytsko-Uherske UGS l-a primit din partea CE, pe fondul necesității unei capacități mai mari de stocare a gazelor naturale necesare țărilor din Uniunea Europeană.

Pentru a înţelege mai bine contextul energetic actual, am discutat cu Dumitru Chisăliţă, fondator şi președinte al Asociației Energia Inteligentă. Acesta a explicat: 

„Diverse companii care activează la nivelul UE depozitează frecvent gaze în Ucraina, de aici pornind cel mai probabil şi teoria, nefiind o practică nouă. Nu cred că Uniunea Europeană, în calitate de uniune politică, ar lua posibilitatea asta în calcul, însă da, există varianta ca diverși operatori privați să depoziteze gaze la Bilche-Volytsko-Uherske”, a transmis expertul. 

De asemenea, am contactat şi Comisia Europeană, pentru clarificări suplimentare. Iată răspunsul oferit:

„Anul trecut, statele membre au fost de acord cu propunerea Comisiei de a stabili obiective de stocare a gazelor la nivelul statelor membre UE pentru iarnă, în scopul asigurării securităţii aprovizionării. În 2022, statele membre au depășit cu ușurință obiectivul de 80% stabilit pentru 1 noiembrie, atingând acest nivel mai devreme decât era planificat și ajungând la 95% din capacitate.

În acest an, statele membre vor trebui să-și umple depozitele până la 90% din capacitate, respectând termenul de 1 noiembrie. Începând de astăzi, stocarea este de aproape 70%. Cu toate măsurile de urgență luate în ultimele 15 luni, suntem într-o poziție mai bună pentru iarna care vine decât pentru ultima, dar, desigur, rămânem vigilenți și pe deplin conștienți de potențiale riscuri.

Ucraina are capacități mari de stocare a gazelor, iar statele membre au folosit în trecut o parte din acest depozit pentru nevoile lor. În aprilie, Ukrtransgaz a fost certificată în conformitate cu regulamentul UE de stocare a gazelor, în urma unui aviz pozitiv al Secretariatului Comunităţii Energetice. Acest proces a evaluat conformitatea companiei cu cerințele stabilite în Regulament.

Important de reţinut, Comisia a inclus depozitele ucrainene printre punctele de livrare pentru achiziționarea comună de gaze în cadrul Platformei energetice a UE și cererea de volume care urmează să fie livrate depozitelor ucrainene a fost egalată cu succes în prima rundă de licitație.

Comisia examinează dacă și cum garanțiile emise de instituțiile publice (fie actori suverani sau instituții financiare) ar putea oferi sau debloca o acoperire de asigurare adecvată pentru gazele naturale stocate în Ucraina”, ne-a transmis Tim McPhie, purtător de cuvânt pentru Acțiune Climatică și Energie la Comisia Europeană.

Cu alte cuvinte, Ukrtransgaz ar putea stoca o parte din rezerva de gaze naturale a UE, pentru că a fost autorizată în acest sens. Deocamdată, acest lucru nu se întâmplă, pentru că Europa nu a găsit modalitatea potrivită pentru a asigura gazele din depozitele ucrainene. În acest moment, necesarul de gaze este deja acoperit în proporție de 70%, pentru iarna următoare, în alte depozite decât cele din Ucraina. 

Care este strategia UE pentru asigurarea securităţii energetice?

Ca răspuns la perturbările de pe piața mondială a energiei cauzate de războiul din Ucraina, Comisia Europeană a lansat, în mai 2022, planul REPowerEU. Strategia urmăreşte reducerea dependenței de combustibilii fosili ruseşti, micşorarea consumului de energie cu aproape 20% şi dublarea utilizării surselor regenerabile de energie. Astfel, începând cu septembrie 2022, gazul rusesc reprezintă doar 8% din totalul importurilor UE de combustibil prin conducte, față de 41%, în august 2021. REPowerEU a facilitat şi diversificarea furnizorilor de energie, prin încheierea de parteneriate strategice cu ţări precum Namibia, Egipt, Kazahstan şi Israel. Lansată în aprilie 2022, Platforma energetică a UE a jucat un rol important în coordonarea negocierilor cu furnizorii externi de gaze, eliminând posibilitatea ca statele membre să concureze reciproc pentru resurse limitate.

Cu privire la stocarea gazelor, obiectivul convenit anul trecut a fost de a umple instalațiile subterane la o capacitate de 80% până la 1 noiembrie 2022. Datorită cooperării eficiente, țările UE au depășit acest nivel, ajungând la un procent de 95%.

Potrivit Romanian Economic Monitor, la nivelul UE, cele mai mari cantități de gaze au fost stocate de Germania, Italia, Franța și Olanda, România fiind situată pe locul 14 cu 31,5 TWh.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.