Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.03.2023
www.factual.ro
POSTARE ÎNȘELĂTOARE | Oculta ar fi lansat o nouă pandemie în America Latină

Printr-un livestream pe Facebook din data de 5 martie 2023, realizat de către Cornel Sabou, pagina PPQ promovează informația conform căreia „Oculta a lansat in secret NOUA PANDEMIE care va bulversa intreaga lume – Primul focar, America de Sud”. În cadrul acestui live avem un discurs alarmist prin care „patrioții” sunt încurajați să se pregătească de o luptă cu o nouă pandemie. Pandemia la care se face referire în discurs este gripa aviară și la posibilitatea de extindere a acesteia, din America Latină. 

Aspectul pe care ne vom concentra în analiza noastră este posibilitatea de extindere a acestui virus la nivelul unei pandemii, deoarece mare parte din acest livestream a fost caracterizat de un limbaj de lemn al necesității patriotismului de a lupta cu oculta mondială, care ar „fabrica” aceste pandemii. Genul acesta de discurs nu poate fi demontat, este evident conspiraționist, însă unele informații punctuale pot fi simplu verificate. 

Se poate prezice eventualitatea apariției unei pandemii?

Chiar dacă se fac constant eforturi științifice de a prezice situațiile de urgență generate de pandemii, este foarte greu să determinăm când pot apărea asemenea evenimente. Totuși, specialiștii sunt, în marea lor majoritate, de acord că cel mai mare risc îl reprezintă virusurile respiratorii, de tip gripal (cum, de altfel, este și coronavirusul). De altfel, cele mai mari pandemii ale secolului trecut au fost cauzate tot de virusuri care afectează sistemul respirator.

Conform unui articol al Institutului Independent Chatham House, „o nouă pandemie ar putea începe oriunde unde există o interacțiune strânsă între oameni și animale domestice sau sălbatice”. 

În același articol al Institutului Chatham House sunt analizați mai mulți viruși care pot reprezenta un risc de pandemie, din cauza patogenilor specifici, iar unul dintre aceștia este virusul influenza, care este asociat cu gripa aviară și menționat în livestream-ul 9paginii PPQ.

În cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în 6 februarie 2023, răspândirea virusului se află, însă, în scădere

De asemenea, în legătură cu afirmația conform căreia există un risc pandemic în America de Sud, același raport al OMS arată: „În țările tropicale din America de Sud, gripa a rămas la un nivel scăzut, toate subtipurile sezoniere co-circulând”. 

În continuare, OMS recomandă să monitorizeze co-circulația relativă a virusurilor gripei și SARS-CoV-2 și să raporteze către FluNet și FLUID direct sau prin intermediul platformelor regionale.

Informațiile prezentate în live-ul paginii PPQ sunt eronate și nu sunt susținute de date științifice, ci doar de un discurs alarmant și sofisme naționaliste. 

Este totuși important să înțelegem pericolele pe care le reprezintă virușii și mai ales tranziția acestora de la o specie la alta. 

Sunt frecvente salturile (mutațiile) virusurilor de la animale, la om?

Răspunsul simplu ar fi da. Există o întreagă ramură medicală, care este denumită boli zoonotice și care se ocupă doar cu studiul bolilor transmise de la animale, la om.

*Sursa grafic: Revista Nature

Virusurile de tip gripal sunt, de fapt, cele care fac cel mai frecvent această tranziție, așa cum o arată multe cercetări. În continuare, pe lista virusurilor cu cel mai mare risc de transmitere de la animal, la om, în SUA, se află cele de tip gripal (urmate de salmonella și virusul West Nile).

Însă aceste mutații sunt naturale și se întâmplă dintotdeauna. Subiectul a fost analizat de experți, în lucrări științifice în care au fost analizate pandemii importante în istoria umanității, precum Ciuma Neagră sau Gripa Spaniolă. 

Două dintre cele mai devastatoare virusuri din secolul XX, HIV și ebola, provin tot de la animale, cred cercetătorii. De fapt, datele sugerează că HIV a făcut saltul interspecii în anii 1800, de la cimpanzei, în zona Africii Centrale. În cazul ebola, cercetătorii au descoperit virusul la mai multe tipuri de primate, însă de răspândirea acestuia se fac vinovați liliecii:

”Liliecii africani de fructe sunt probabil implicați în răspândirea virusului Ebola și pot fi chiar animalul sursă (gazdă-rezervor). Oamenii de știință continuă să caute dovezi concludente ale rolului liliecilor în transmiterea Ebola. Cel mai recent virus Ebola care a fost detectat, virusul Bombali, a fost identificat în probe de la lilieci colectați în Sierra Leone”. (Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA)

*Sursa grafic: CDC

Organizația Mondială a Sănătății are o strategie pentru prevenirea izbucnirii pandemiilor și recomandări clare, care ar trebui puse în practică de guvernele naționale, potrivit legislațiilor interne. Pentru a funcționa la nivel global, această strategie ar trebui, desigur, aplicată de toate țările lumii – sau cel puțin de o majoritate semnificativă. OMS are mai multe niveluri de alertă, atunci când, undeva în lume, este documentat saltul interspecii al unui tip de virus:

Faza 1: Un virus la animale nu a provocat infecții cunoscute la oameni.

Faza 2: Un virus animal a provocat infecție la oameni.

Faza 3: Există cazuri izolate sau grupuri mici de oameni infectați. Dacă boala se răspândește de la om la om, nu este suficient de răspândită pentru a provoca focare la nivel de comunitate.

Faza 4: Boala se răspândește de la o persoană la alta cu focare confirmate la nivel de comunitate.

Faza 5: Boala se răspândește între oameni în mai mult de o țară din una dintre regiunile OMS.

Faza 6: Încă cel puțin o țară, într-o regiune diferită de Faza 5, are focare la nivel de comunitate.

Această ultimă fază este cea în care se declanșează nivelul de alertă privind pandemia. printre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii se numără:

Ciuma bubonică, cunoscută și sub numele de „Moartea Neagră”, se răspândește prin mușcături de purici. A devenit o pandemie în secolul al XIV-lea. Boala există și astăzi, în țări precum Madagascar, Republica Democrată Congo și Peru. De asemenea, este prezentă în SUA, în special în statele din sud-vest, care includ Arizona și Colorado.

Gripa spaniolă (1918). O tulpină specifică de virus gripal a provocat această pandemie, care a afectat mai mult de o treime din populația globală și a provocat aproximativ 50 de milioane de decese.

HIV, care provoacă SIDA, atacă sistemul imunitar, făcând oamenii vulnerabili la multe alte infecții. 

Sindromul respirator acut sever (SARS), provocat de virusul cunoscut sub numele de SARS-CoV-1. Experții au identificat pentru prima dată virusul în Asia, în 2003. SARS s-a răspândit în mai mult de 24 de țări de pe diverse continente.

Gripa porcină, provocată de virusul H1N1, care conține o combinație unică de gene gripale pe care oamenii de știință nu o văzuseră niciodată înainte. S-a răspândit pe tot globul, provocând aproximativ 500.000 de decese în întreaga lume.

COVID-19: Virusul SARS-CoV-2 provoacă această boală, pe care experții au detectat-o ​​pentru prima dată la sfârșitul anului 2019. Mulți oameni de știință cred că a apărut la un animal sălbatic înainte de a se transmite la om, deși originea exactă este încă neclară.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.