Dezinformări rețele sociale
Data postării: 08.11.2022
www.factual.ro
POSTARE ÎNȘELĂTOARE | Sunetul cutremurului a fost înregistrat în 1977 și nu la seismul din 2022

Imediat după cutremurul de 5,4 grade care a avut loc în România, în 3 noiembrie 2022, pagina de Facebook “Rețete rapide” a postat un mesaj referitor la sunetul auzit înaintea seismului.
Mesajul textual – ”Vuietul sinistru de dinaintea cutremurului” – induce ideea că cititorii vor afla exact ce s-a auzit înainte de seismul din această dată. De fapt, linkul postat în comentarii nu are nicio legătură cu cutremurul recent. Este o înregistrare audio din timpul devastatorului cutremur din 4 martie 1977.

Linkul indicat prezintă, de fapt, o înregistrare audio care a fost luată de magnetofonul din sala de concerte a Radioteleviziunii Române, în timpul cutremurului din 1977. Este, de altfel, singura înregistrare de acest fel, dovedit autentică, din timpul celui mai grav seism care a afectat România.

Cât de grav a fost seismul din noiembrie 2022, față de cel din 1977?

Trebuie subliniat că însăși comparația între cele două evenimente este problematică.

În cadrul articolului verificat este prezentată o înregistrare a teribilului eveniment din 77, dar fără a specifica faptul că este o diferență a uriașă a efectelor negative între cele două evenimente. Conform ONG-ului ReRise: Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, cutremurul din 3 noiembrie a fost de 1448 de ori mai mic decât cel din 4 martie 1977:

Potrivit Enciclopediei Britanice, cutremurele între 5-5,9 pe scara Richter sunt moderate și pot produce doar pagube minore (ceea ce oricum nu a fost cazul în România). În schimb, cutremurele de peste 7 grade sunt majore, produc pagube grave și pierderi de vieți omenești.

Astfel, această abordarea poate duce publicul în eroare, prin comparație nefondată și fără a face distincții clare între cele două evenimente, ceea ce poate crea isterie în mod nenecesar.

Potrivit metodologiei Meta, poate fi etichetat drept ”Context lipsă” ”conținutul care implică o afirmație falsă, fără a o declara în mod direct”. Printre exemplele oferite de metodologie se numără și ”clipurile sau extrasele din media, care nu au fost modificate sau prezentate într-un context fals, dar denaturează sensul conținutului original, pentru a implica o afirmație falsă”.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.