Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.11.2023
www.factual.ro
SCAM | Escrocherie cu deepfake

O platformă de investiții folosește un videoclip fals, distribuit pe Facebook, pentru a atrage clienți:

Cu ajutorul progresului uluitor din domeniul energetic, cetățenii obișnuiți din România au acum șansa să descopere oportunități de câștig ce par desprinse din basme, fără a fi nevoie de cunoștințe sau abilități speciale. Tot ce trebuie să faceți este să rămâneți conectați și să folosiți un simplu dispozitiv mobil”.


În videoclip, analistul Iancu Guda pare să recomande această platformă și sugerează că o investiție de 1.200 de lei ar urma să aducă câștiguri sigure.  Platforma ar fi fost deja testată de oameni care au câștigat venitul lor anual, doar în prima lună de investiții. 


Videoclipul este creat cu AI

Am verificat videoclipul pe platforma InVid și am găsit interviul original pe site-ul de știri Gazeta Sporturilor, unde Iancu Guda analizează, de fapt, noile măsuri fiscale adoptate de Guvern în sectorul privat și sectorul public și cum vor afecta acestea fotbalul și posibilii investitori.

Videoclipul postat este un deep fake. adică un fals creat prin utilizarea inteligenței artificiale. Astfel, persoana din videoclip pare reală și expune informații pe care de fapt nu le-au transmis. 

Conform The Guardian, a devenit din ce în ce mai greu să ne dăm seama care videoclipuri sunt false sau adevărate, din cauza tehnologiei avansate. Însă unele elemente pot fi recognoscibile: sincronizarea buzelor nu este tocmai perfectă, tonul pielii poate fi diferit, pot apărea intermitențe pe fața persoanei, iar dinții arată artificial.


SEO optimized by sem.ro SEO agency.