Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.04.2024
www.factual.ro
SCAM | Transgaz nu a lansat nicio platformă de tranzacționare

O pagină de Facebook a postat mai multe videoclipuri cu conținut fals, realizate prin metoda deepfake.

Pagina respectivă a distribuit, prin intermediul serviciului de publicitate al companiei Meta (ceea ce înseamnă că a plătit pentru ca aceste clipuri false să fie distribuite), 8 materiale în care se promovează o platformă de investiții falsă, care ar fi asociată companiei Transgaz.

La data realizării acestui articol, patru dintre deepfake-urile postate au fost scoase din fluxul Facebook, fiind raportate pentru că nu îndeplineau standardele de publicitate Meta.

În clipurile deepfake, utilizatorilor Facebook li se transmite mesajul că, în urma unor investiții minime, pot câștiga sume mari de bani, fără să aibă cunoștințe de tranzacționare a acțiunilor.

„Știre importantă pentru toți cetățenii României: Acest proiect v-a fost ascuns timp de doi ani!

Recent, a devenit cunoscută existența unui proiect care anterior era disponibil doar pentru un grup selectat. Acest proiect vă oferă șansa de a începe să primiți zilnic de la 2000, punând doar 1200. Acum, după numeroase discuții și cereri din partea publicului, informațiile despre această oportunitate unică au devenit accesibile fiecărui locuitor al țării noastre.

Nu pierdeți ocazia de a vă alătura liderului de piață în domeniul extracției și transportului de petrol, care aduce nu doar profit, ci și oferă șansa de a fi parte a ceva semnificativ pentru economia țării”, se arată în prezentarea deepfake-ului.

„Compania de stat cu cel mai mare profit a făcut disponibile acțiunile sale publicului larg și a pus la dispoziție 20% din acțiunile sale pentru achiziții deschise! Prin investiția de doar 1200 de lei, puteți achiziționa un pachet de 10 acțiuni și vă bucurați de dividende de 9 000 de lei în fiecare lună!”, arată o altă prezentare a deepfake-ul.



Reclama falsă de mai sus a fost văzută de aproape 16.000 de utilizatori Facebook.

Pe pagina respectivă sunt postate câteva fotografii cu o stație de combustibil din Turcia, iar acest cont este asociat cu o pagină clonată a companiei Transgaz.

Domeniul care găzduiește această pagină clonată se numește dressesiton.com, iar în 2012 acest site era folosit de o societate care vindea vestimentații pentru ocazii speciale.

*Sursa captură: Waybackmachine / dressesiton.com (activitatea site-ului în 2012)

De altfel, compania Transgaz a emis un comunicat în care se confirmă că aceste anunțuri sunt false.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat recent un ghid de identificare a materialelor deepfake.

Printre recomandările autorităților, în cazul în care ești victima unui deepfake, se numără:

  • Documentează abuzul: Salvează copii ale conținutului Deepfake, inclusiv URL-uri, capturi de ecran sau orice altă formă de dovezi care ar putea fi relevante. Acest lucru este esențial pentru orice demersuri legale sau raportări ulterioare.
  • Raportează conținutul: Majoritatea platformelor de socializare și site-urilor web au politici stricte împotriva Deepfake-urilor și a conținutului manipulat. Utilizatorii pot semnala cu ușurință conținutul suspect folosind funcția de raportare integrată a platformei.
  • Contactează autoritățile: În cazuri grave, unde conținutul Deepfake încalcă legile privind defăimarea, hărțuirea sau distribuția de materiale pornografice fără consimțământ, poate fi necesar să contactezi autoritățile locale sau alte organisme de aplicare a legii.
  • Solicită ajutor juridic: Consultă un avocat pentru a evalua opțiunile legale disponibile pentru tine.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.