Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.09.2023
www.factual.ro
TEORIA CONSPIRAȚIEI | Creșterea numărului cazurilor de Covid-19 coincide, în mod controlat, cu începutul școlii

Conspirațiile care au luat naștere în urma pandemiei de coronavirus încă mai cunosc noi expresii. Deși situația este mult îmbunătățită față de anii anteriori (de altfel, pandemia a și fost declarată încheiată), creșterea numărului de cazuri în luna septembrie este suspectă, pentru unii utilizatori ai rețelelor sociale. De exemplu, un text asociază această creștere cu o acțiune controlată, făcută intenționat în primele zile de școală: „Virusul vine numai cînd începe școala ! De ce nu a venit mai devreme sau mai târziu? Cît de prost sa fii sã crezi cã începe și el scoala? Ei dau Start la un Circ !”.

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere odată cu inițierea anului școlar – acesta este un fapt, însă explicația potrivit căreia creșterea este controlată de un grup ocult este, pur și simplu, o teorie a conspirației. În realitate, toate infecțiile respiratorii (așa cum este și COVID-19) sunt favorizate de o combinație de factori, printre care scăderea temperaturilor și mediile aglomerate (cum sunt școlile și grădinițele), factori determinanți care au lipsit pe perioada verii. Motiv pentru care și cazurile sunt în creștere peste tot în lume. Totuși, SARS-COV-2 manifestă o particularitate – și anume că este activ tot anul (și vom explica mai jos de ce).

Această postare este în relație cu cele mai recente date publicate de Institutul național de sănătate publică, care arată că, în săptămâna 4-10 septembrie, s-au înregistrat, în România, peste 7.000 de cazuri Covid-19 noi. Aceste cifre sunt în creștere cu 50,27% față de săptămâna anterioară. Aceste cifre sunt printre cele mai ridicate din cursul acestui an, comparabile cu vârfurile de infectare din luna martie 2023. 

Cazurile noi de Covid-19 au revenit pe un trend puternic ascendent încă de la finalul lunii august, după ce au scăzut semnificativ în iunie-iulie. 

Cazurile au început să crească în august nu doar la noi în țară, ci și la nivel european și global. Cele mai noi date lunare centralizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează cu 38%-39% mai multe cazuri Covid-19 noi la nivel global și european, în perioada 31 iulie – 27 august, față de intervalul de 28 de zile anterior (care corespunde lunii iulie). 

Dintre țările europene care au raportat cazurile Covid-19 în perioadele sus menționate, România a avut, în august, a treia cea mai mare creștere proporțională a cazurilor (+259%) față de luna anterioară. Este totuși de menționat că nu toate țările fac în continuare raportări către OMS; motiv pentru care este dificil de realizat un tablou fidel al situației (lista țărilor care trimit rapoartele se poate găsi aici).

Date din Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, indicative ale existenței unui așa-numit val de „vară târzie”

Variațiile sus descrise ale COVID-19 pe parcursul anului curent corespund observațiilor din studiul Seasonal trends in COVID-19 cases, hospitalizations, and mortality in the United States and Europe (Trenduri sezoniere ale cazurilor, spitalizărilor și deceselor cauzate de COVID-19 în Statele Unite și Europa, trad.). Această analiză a pus în evidență că virusul SARS-COV-2 rămâne activ pe tot parcursul anului calendaristic

Autorii studiului accentuează că, deși acest virus manifestă vârfuri sezoniere din noiembrie până în aprilie și valuri mai mici în lunile de vară, el nu urmează neapărat tiparele sezoniere stabile tipice celorlalte virusuri ale tractului respirator, care acționează mai ales în sezonul rece. Aceasta se întâmplă probabil din cauză că SARS-COV-2 este mai transmisibil decât restul virusurilor. Ei atenționează că alterări ale relativelor tipare sezoniere descrise mai sus sau epidemii Covid19 în afara sezonului rece sunt posibile, câtă vreme virusul își menține capacitatea de a genera noi variante și subvariante funcționale. În prezent, virusul suferă în continuare mutații, care generează noi variante, al căror potențial de răspândire nu este pe deplin clarificat. 

Cu toate acestea, numărul maxim de cazuri Covid-19 noi înregistrate în anul curent în România sunt mult scăzute comparativ cu vârfurile pandemice. De asemenea, potrivit datelor din SUA, deși cazurile noi sunt în creștere, cazurile severe și ratele de spitalizare ale persoanelor infectate rămân mult sub cele din perioada de vârf a pandemiei. Această situație se explică prin gradul ridicat de imunizare a populației.

Afirmația „Virusul vine numai când începe școala”, precum și prezumția că aceste date sunt fabricate pentru a declanșa „un circ” este FALSĂ. Virusul Sars-Cov2 este activ pe tot parcursul anului, iar variația cazurilor Covid-19 din ultimele luni – la nivel național, cât și european și global – corespunde tiparelor naturale de infectivitate ale acestui virus.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.