Dezinformări rețele sociale
Data postării: 27.07.2022
www.factual.ro
Teoria Conspirației – Marea Resetare

Ce analizăm?

Pe 22 iulie, medicul Geanina Hagima din Pitești a postat un video pe Facebook prin care îndeamnă oamenii la proteste, în ziua audierii sale la Colegiului Medicilor. Făcea apel la o trezire generală a poporului, în fața unui tăvălug al abuzurilor psihopaților care conduc lumea. 

Postarea sa a fost preluată de un alt utilizator Facebook, Ninel Peia, care a distribuit-o și a reușit să strângă, doar în ultimele 24 de ore, peste 880.000 de vizualizări, 33.000 shares și 31.000 de like-uri.

Cine este Geanina Hagima?

Geanina Hagima este, potrivit Registrului Medicilor din România, medic primar în obstretică-ginecologie. Deși nu are specializare în boli infecțioase sau imunologie, totuși medicul s-a remarcat, în anii de pandemie, prin pozițiile tranșante împotriva vaccinării și restricțiilor, inclusiv purtatului măștilor. Pozițiile sale publice au determinat reacția președintelui Colegiului Medicilor din România, care a depus o sesizare privind activitatea Geaninei Hagima la filiala locală Argeș a Colegiului Medicilor. Întrunirea în cadrul căreia s-a discutat cazul este cea pentru care medicul a făcut apelul video de mai sus. Comisia locală a respins sesizarea.

Hagima își publică opiniile pe Facebook, dar și pe site-uri cunoscut negaționiste, ca Active News și Rost Online (revistă deținută de senatorul AUR Claudiu Târziu).

Ce spune Geanina Hagima în filmarea analizată?

Într-un discurs presărat cu elemente ale teoriei conspirației, Geanina Hagima își augmentează mesajul cu mai multe referințe la pregătirea sa medicală.

Principalul vinovat pentru pandemie, în opinia sa, este Klaus Schwab, directorul executiv al Forumului Economic Mondial. Folosește și un joc de cuvinte – pandemia este denumită plandemie, făcând apel astfel la teoria conform căreia epidemia de Covid a fost plănuită, provocată.

Hagima consideră vaccinurile anti Covid-19 ca fiind produse experimentale care țintesc „editarea” genică.

„Pentru a evita problemele etice și legale pe care le ridică acțiunile propuse de acest personaj, menite să atenteze la noțiunea de om, cum ar fi implantarea de tehnologii care comunică cu creierul, editarea genică, a fost aleasă cea mai convenabilă modalitate de punere în practică. A fost creată o problemă medicală globală, au fost denigrate tratamentele și au fost promovate mincinos, ca unica soluție salvatoare, singur produsele experimentale ce au primit denumirea improprie de vaccinuri”.

În opinia sa, doar o mică parte a populației înțelege exact ce se întâmplă, iar restul acceptă abuzuri din partea autorităților. Geanina Hagima susține că media care încearcă să „spună adevărul” este sancționată și chiar închisă abuziv.

Finalul mesajului său video este o chemare la luptă în ceea ce, spune medicul, este cel de-al treilea război mondial, pus la cale de „psihopații care conduc lumea” și care vor să impună „o nouă ordine mondială”.

„Lipsa de acțiune, de implicare, înseamnă acceptare la ceea ce se anunță de la psihopații care conduc lumea.  Nu pot sa treacă peste NU-ul nostru hotărât față de acest program al noii ordini mondiale. (…) Devine evident că a venit momentul ca oamenii să aleagă între a rămâne oameni, sau a deveni niște carcase ambulante, mâncătoare de insecte, pentru care acești noi psihopați, care se cred Dzeu, vor decide binele și răul”.

Cine este Klaus Schwab?

Klaus Schwab, directorul executiv al Forumului Economic Mondial, a intrat în atenția lumii după reuniunea de la Davos, din 2020, a reprezentanților forumului.„Marea Resetare” (tema reuniunii de la Davos din 2020 și titlul unei cărțipublicate de autor) și propunerile expuse de Schwab privind viitorul economic al lumii au generat un val al teoriei conspirației în toate țările din lume. Aceste teorii conspiraționiste au, printre punctele-cheie, implantarea cipurilor, trecerea la un regim alimentar bazat pe insecte și vaccinurile ca formă de editare genetică (rescrierea ADN-ului).

La vremea respectivă, BBC a publicat un articol de debunking, prin care a arătat că teoriile conspiraționiste privind ideile prezentate de Schwab, care ar sta la baza declanșării intenționate a pandemiei, nu au niciun temei. Publicația britanică FullFact a făcut o verificare similară în primăvara anului 2022, cu rezultate identice. În Olanda, cercetătorii au punctat inclusiv influencerii care propagă teoria conspirației bazată pe Marea Resetare.

Ce este Marea Resetare?

Teoria propusă de Schwab, publicată și într-o carte cu același nume, dezbate modul în care instituțiile politice, de afaceri și sociale ale lumii ar putea dori să abordeze preocupările geopolitice preexistente, cum ar fi încălzirea globală, ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Obiectivul principal al teoriei este să distingă posibilele direcții post-pandemie. Prima ipoteză evaluează care va fi impactul pandemiei asupra economiei, societății, geopoliticii, mediului și tehnologiei. A doua ia în considerare efectele în termeni micro, asupra unor industrii și companii specifice. A treia emite scenarii despre natura consecințelor posibile la nivel individual.

Este o viziune personală asupra posibilelor evoluții și nu o carte programatică, asumată de instituții și/sau guverne.

Vaccinul este sau nu terapie genică?

Aproape simultan cu apariția primelor vaccinuri antiCovid pe bază de ARN mesager (ARNm), s-a propagat și teoria conform căreia serul ar fi, de fapt, un tratament genic. Teoria a fost negată de nenumărate ori de producătorii serurilor, Moderna și Pfizer, care au explicat, cu argumente științifice, de ce inocularea acestuia nu produce modificări în ADN.

Specialistul în vaccinologie de la Spitalul de Pediatrie din Philadephia, dr. Paul Offit, a explicat, pentru revista medicală, WebMD:

„Lanțurile de ARNm sunt practic comenzi de lucru care explică instrucțiunile pentru fabricarea proteinelor spike care studiază exteriorul coronavirusului care infecta COVID-19. Virusul își folosește vârfurile pentru a se ancora pe celulele noastre și a le infecta.(…) Lanțurile de ARNm din vaccinuri durează doar câteva zile înainte de a se rupe și bucățile sunt îndepărtate de sistemul normal de eliminare a deșeurilor din organism. FDA le clasifică drept vaccinuri, nu terapie genetică. Cred că oamenii când aud asta se gândesc „O, Doamne, o să-mi schimbi ADN-ul”, spune Offit. “Nu se poate așa ceva.”Pentru ca vaccinurile să modifice genele unei persoane, explică Offit, instrucțiunile ARNm ar trebui să intre în centrul de control al celulei, nucleul. Nucleul este separat de restul celulei de propria sa membrana. Pentru a trece de această membrană, ARNm ar trebui să aibă o enzimă numită semnal de acces nuclear, pe care vaccinul nu o are”.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.