Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.07.2022
www.factual.ro
Teoria conspirației: O mașină de dezinsecție, prezentată ca agent de infectare intenționată

Un utilizator de Facebook insinuează că substanțele împrăștiate de o mașină de dezinsecție sunt dăunătoare pentru oameni, postând și un video în acest sens.

Postarea a strâns aproape 2 milioane de vizualizări în primele 72 de ore de la publicare.

Pe filmare, care 48 de secunde, se aude vocea unei femei. Aceasta se întreabă, retoric și repetitiv, „Cu ce dau?!”. Comentariile ce însoțesc postarea lasă să se înțeleagă că ar fi vorba de împrăștierea unei substanțe dăunătoare oamenilor sau chiar de virusul Covid19. În filmare se vede o mașină care trece prin dreptul unor locuințe și împrăștie o substanță sub formă de vapori.

Nimic neobișnuit

Nu am reușit să identificăm sursa primară a imaginilor video, însă am contactat oameni din domeniu ca să înțelegem ce se întâmplă în acea filmare.

Claudiu Țuțulan, patronului firmei Pet-Claus SRL care se ocupă de dezinsecție pentru mai multe primării din județul Olt, a explicat, pentru Factual, că mașina face o dezinsecție prin pulverizare, în special împotriva țânțarilor. Dacă în procesul de pulverizare se folosesc pompe de joasă presiune, iar substanța este aplicată direct pe suprafețele dorite, în procesul de combaterea a dăunătorilor se folosește un aparat special care creează o ceață groasă (microni). Aceasta are rolul de a se depune uniform pe suprafețele pe care le dezinfectează, pentru ca procedura să fie realizată corect.

Acesta mai spune că procedura de pulverizare în atmosferă a substanțelor de combatere a țânțarilor nu este periculoasă pentru oameni și animale. Produsele folosite sunt omologate în Uniune Europeană. Singurele care ar putea avea de suferit sunt albinele și, de aceea, de fiecare dată sunt anunțați proprietarii de albine din zona respectivă.

Directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu, spune că toate substanțele folosite pentru combaterea țânțarilor de pe întreg teritoriul țării sunt autorizate de Inspectoratul de Sănătate Publică, prin Direcțiile Județene. Ele nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar indicațiile sunt ca deratizarea să se facă pe timpul nopții, pentru că există riscul ca, dacă norul de substanță este pulverizat puternic în fața cuiva, să i se irite ochii sau pielea. De aceea, lucrătorii care însoțesc mașina sunt îmbrăcați în combinezoane speciale. Pentru populație sau animale, care au contact scurt cu norul, acesta nu este periculos.

Povestea se repetă

Teama oamenilor de substanțele pulverizate noaptea nu este nouă. Deși dezinsecția se face de ani buni, pe timpul nopții, de fiecare dată au existat oameni care, în loc să se informeze, au propagat teorii conspiraționiste. În noiembrie 2020, unii internauți clujeni au legat prezența unei mașini care împrăștia tratamente fitosanitare în spațiile verzi, de presupusa împrăștiere a unor vapori cu coronavirus.

Un an mai târziu, teoria conspitrației a ajuns și la Sibiu. În octombrie 2021, mașinile de dezinsecție și deratizare au speriat o parte din locuitorii municipiului, care susțineau că ceva li se ascunde.

 

Același lucru s-a întâmplat și la Brașov. Un videoclip cu o mașină de dezinsecție a fost prezentat în social media cu mesajul ”Așa se împrăștie covid-ul. Așa ne omoară!”.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.