Dezinformări rețele sociale
Data postării: 02.09.2022
www.factual.ro
TEORIA CONSPIRAȚIEI | Un montaj video neagă efectele încălzirii globale

Un colaj realizat din capturi de la mai multe televiziuni de știri, cu informații despre efectele valului de căldură care a afectat vara aceasta Europa, este folosit pentru a crește numărul de membri ai unui canal de Telegram.

Schimbările climatice sunt cea mai mare FRAUDĂ științifică săvârșită vreodată asupra familiei omului”. Cum se încearcă obținerea controlului asupra populației (Steven Mosher, om de știință) Ai CURAJ! GÂNDESTE singur!”, se arată în postarea care însoțește videoclipul și care a adunat 1.447 de vizualizări și 113 share-uri.

Videoclipul începe cu o scenă din filmul artistic “Don’t look up” și continuă cu fragmente din jurnale de știri ale mai multor televiziuni care prezintă efectele valului de căldură care a afectat Europa începând cu 12 iunie. Printre acestea se numără pierderea de vieți omenești, cursuri de apă cu debit scăzut, seceta care a afectat culturile și incendiile de vegetație.

Să fie motivul izbucnirii acestor incendii, căldura generată de soare? Hmm… sau să fie acesta adevăratul motiv?”, este textul care apare pe un fundal negru, la finalul colajului.

Videoclipul continuă cu imagini ce surprind mai multe elicoptere care, printr-un dispozitiv atașat, aruncă flăcări la marginea unor incendii de pădure.În realitate, este vorba despre o tehnică de stingere a focului, folosită ca măsură excepțională. Focul este pus intenționat și controlat, pentru a crea o zonă liberă de copaci, ori arbuști, care să oprească ulterior avansul flăcărilor. Practic, în zona tampon, “combustibilul” este consumat înainte ca incendiul principal să ajungă în acel punct.

Potrivit CBS, metoda “Heli-Torță” înlocuiește intervenția buldozerelor pe terenurile accidentate ori inaccesibile, acolo unde nu pot fi create fâșii de protecție, prin eliberarea terenului cu ajutorul lamelor utilajelor.

De altfel, metoda ”foc contra foc” apare și în metodologia românească (document IGSU) de combatere a incendiilor de pădure. Nu este o tehnică uzuală, ci una de excepție și se folosește numai în cazurile în care nu exită riscul de a pune în pericol vieți omenești (v. pag. 54).

Cât privește valul de căldură din această vară și efectele acestuia, potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, întocmit de o echipă interdisciplinară specializată în schimbări climatice, s-a constatat „o încălzire fără precedent în mai bine de 2000 de ani” ca urmare a activităților umane.

Omul de știință citat în postare, Steven Mosher, este un controversat activist conservator, care a fost exmatriculat de la Universitatea Stanford înainte de a-și termina studiile de doctorat, când avea 34 de ani. Mosher a fost acuzat de practici neetice în elaborarea lucrării de doctorat, după ce a publicat așa-zise rezultate ale cercetării sale despre practica avorturilor în China, înainte de a le prezenta comisiei doctorale. După plecarea de la Stanford, Mosher nu și-a reluat studiile doctorale și a afirmat că s-a resemnat cu ideea că nu va avea o carieră academică. În schimb, a devenit un activ promotor al ideilor conservatoare, se declară anti-avort și a avut poziții clare împotriva măsurilor restrictive în pandemie. Este președintele ONG-ului Population Research Institute, care afirmă că suprapopularea planetei este un mit  și că avorturile trebuie interzise (el însuși este un practicant catolic și are nouă copii).

Pe toată durata sa, videoclipul verificat are, în partea de jos, numele unui canal de Telegram dedicat teoriilor conspirațiilor, cu postări zilnice frecvente. La descrierea canalului găsim: “Canal autonom care încurajează cunoașterea sistemului global și verificarea individuală și independenta a informației. Ai CURAJ! GÂNDEȘTE SINGUR!” și o referință către o pagină a unui blogger britanic pe nume Iain Davis. Ultimele articole ale acestuia tratează în mod malițios subiecte precum riscurile vaccinării anti-Covid, războiul din Ucraina și noua ordine mondială, care ar fi impusă de președintele american Joe Biden.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.