Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.04.2023
www.factual.ro
VIRAL | Escrocherie cu o platformă de tranzacționare virtuală

„Doar 3% dintre români știu” este mesajul postat pe pagina de Facebook The Peace College Swat pe 9 martie 2023, care este de fapt o pagină a unui Colegiu din Pakistan.

Mesajul este vag și face trimitere la un articol publicat pe un site obscur, care imită platforma media BZI, având scopul de a comite înșelătorii.

Articolul invocă o așa-zisă declarație făcută de președintele Klaus Iohannis la știrile PRO TV despre o platformă de tranzacționare virtuală, numită Bit 4.0 GPT 360, care ar „schimba viața românilor”. 

Pentru a da credibilitate articolului, se presupune că un membru din echipa editorială a testat platforma și a revenit cu imagini doveditoare în urma investițiilor. 

În acest articol, sunt prezentați și pașii pe care trebuie să îi urmeze cine dorește să-și înceapă activitatea la Bit 4.0 GPT 360 și există o sumă minimă de 1.200 de lei, care trebuie introdusă pentru început.

Pe Bitcoin Scams am identificat un utilizator care a distribuit un articol publicat de o altă platformă de știri, fiind identic cu articolul publicat de site-ul care imită BZI. Există însă câteva modificări de nume și cifre, dar declarațiile sunt aceleași. Bitcoin Scams este o comunitate unde investitorii de criptomonede se avertizează în cazul în care există o suspiciune de escrocherie în mediul online.

Câteva ore mai târziu, postarea de pe pagina de Facebook The Peace College Swat face trimitere la același articol, însă de această dată imită platforma media PRO TV unde este implicat numele lui Gigi Becali. RAPORT SPECIAL: Ultimele investiții ale lui Becali au surprins experții din domeniul bancar și au îngrozit băncile mari”.

În acest caz, este vorba de spoofing, un fenomen prin care un site web este creat pentru a imita un site cunoscut și de încredere pentru utilizatori (o explicație de la compania Norton, aici).

*Grafic: Norton.com

Astfel, infractorii cibernetici au ca scop aflarea de informații personale de la utilizatori și în final comiterea de escrocherii.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.