Adrian Țuțuianu (PSD)
Sunt publice cifrele, multinaționalele produc cam 80% din cifra de afaceri și plătesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalți, întreprinderi mici și mijlocii, produc 20% din cifra de afaceri și plătesc 56 de miliarde de euro impozite.
Fals
Barometru Factual
Mediu de afaceri
Data verificării: 17.02.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Senatorul PSD și președintele Comisiei de control SRI, Adrian Țuțuianu, a susținut, joi, 16 februarie 2017, o conferință de presă din care reținem următoarea afirmație:

 

Sunt publice cifrele, multinaționalele produc cam 80% din cifra de afaceri și plătesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalți, întreprinderi mici și mijlocii, produc 20% din cifra de afaceri și plătesc 56 de miliarde de euro impozite.

 

Ce verificăm?

Care este raportul cifrelor de afaceri în ceea ce privește companiile cu capital străin și companiile cu capital românesc și cât impozit pe profit plătesc acestea.

Verificare

Adrian Țuțuianu face câteva erori cu privire la folosirea termenilor economici profit și impozit, dar și în ceea ce privește datele oferite. De exemplu, suma de 56 de miliarde de euro avansată de senatorul PSD reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul de 160 miliarde de euro corespunzător anului 2015 (potrivit Eurostat), o proporție neverosimilă în comparație cu profitul net total al tuturor companiilor, fie ele de stat, cu capital privat românesc sau cu capital privat străin (aproximativ 15 mld euro). Deși exprimarea este una defectuoasă, presupunem că senatorul PSD a dorit să facă o comparație între impozitul pe profit plătit de companiile cu capital străin și cel plătit de companiile cu capital românesc.

 

Ziarului Financiar a realizat, în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), o analiză, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, privind Capitalul Privat Românesc 2016. Publicată pe 16 februarie 2017, analiza descrie situația companiilor cu capital privat românesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, dar și raportul dintre situația companiilor cu capital privat românesc și situația companiilor cu capital privat străin.

   

Analiza Capitalul Privat Românesc 2016 prezintă date cu privire la cifrele de afaceri și la profiturile brute și nete ale companiilor cu capital privat românesc, capital privat străin și companiilor de stat:

profit

 

În ceea ce privește cifrele de afaceri ale companiilor cu capital privat românesc, capital privat străin și ale companiilor de stat, dintr-un total de 1.178 miliarde lei, avem următoarea următoarea proporție:

 

În ceea ce privește impozitul pe profit plătit de companiile cu capital privat românesc și companiile cu capital privat străin, situația arată în felul următor:

 

Concluzie

Declarația lui Adrian Țuțuianu este falsă, deoarece sumele enunțate de senatorul PSD în ceea ce privește raportul dintre cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat românesc și cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat străin  sunt eronate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.