Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„[...] dacă te uiţi la numărul de companii la 1.000 de locuitori care sunt înfiinţate, România este mult sub linia europeană.”
Fals
Barometru Factual
Mediu de afaceri
Data verificării: 19.01.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: DIGI 24

Context

Ludovic Orban a declarat, în data de 16 decembrie 2019, cu privire la relația dintre autoritățile publice și dezvoltarea afacerilor cu capital românesc:

„Realitatea este că, dacă te uiţi la numărul persoanelor care sunt implicate în companii, dacă te uiţi la numărul de companii la 1.000 de locuitori care sunt înfiinţate, România este mult sub linia europeană, dacă ne uităm la ponderile capitalului autohton în diferite domenii de activitate, putem constata că există un loc mare de creştere, un loc mare de dezvoltare, iar raţiunea pe care trebuie să o realizeze Guvernul, pe lângă tot ceea ce înseamnă transformarea administraţiei antreprenoriale şi cu o administraţie suport pentru întreprinzători, acţiunea trebuie să vizeze şi educaţia, iar procesul de educaţie trebuie să încurajeze cu adevărat alte lucruri decât capacitatea de memorare şi de producere, conformismul, ci, dimpotrivă, trebuie să încurajeze iniţiativa, îndrăzneala, creativitatea şi asociativitatea, puterea de analiză şi sinteză şi calităţi moral-volitive”.

Ce verificăm?

Numărul de companii înființate în România raportat la numărul de locuitori și poziția față de alte țări din Uniunea Europeană.

Verificare

Pentru verificare apelăm la datele Eurostat, care prezintă cele mai recente date (2017) privind numărul de companii înființate, raportat la numărul de locuitori. Datele arată în felul următor:

România se află pe locul 11, față de celelalte țări membre ale Uniunii Europene, mai puțin Cipru pentru care nu au existat date. Practic, România se află pe locul 11 din cele 27 de țări membre care au raportat date în acest sens.

Concluzie

Afirmația lui Ludovic Orban este falsă. România se afla în 2017 pe locul 11 din 27 de țări membre care au raportat date cu privire la numărul companiilor per 1000 de locuitori, ceea ce ne poziționează în prima parte a acestui clasament.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.