Dan Barna (USR)
„România are nevoie de spitale noi, cele promise, dar niciodată realizate: 3 spitale regionale construite și dotate corespunzător la Cluj, Iași și Craiova până la finalul mandatului meu de președinte.”
În afara mandatului
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 05.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Programul Electoral

Context

Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS la funcţia de preşedinte al României a făcut următoarea afirmaţie în programul electoral. 

„România are nevoie de spitale noi, cele promise, dar niciodată realizate: 3 spitale regionale construite și dotate corespunzător la Cluj, Iași și Craiova până la finalul mandatului meu de președinte.”

Ce verificăm?

Dacă preşedintele României poate să se asigure că vor fi construite spitale.

Verificare

Rolul şi atribuţiile preşedintelui României se regăsesc în Constituție. Potrivit articolului 80:

„(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”

Atribuţiile executive ale şefului statului sunt însă limitate. Tot Constituția (art.91 și art. 92) arată care sunt atribuţiile în politica externă și în domeniul apărării. 

Articolul 94 ne mai arată că:

„ Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:

  1. a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
  2. b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
  3. c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
  4. d) acordă graţierea individuală.”

Apoi, Articolul 172 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii stabileşte cum pot fi înfiinţate spitalele:

(1) Spitalele publice se înființează și, respectiv, se desființează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Sănătății Publice, cu avizul consiliului local, respectiv județean, după caz.

(2) Spitalele din rețeaua sanitară proprie a ministerelor și instituțiilor, altele decât cele ale Ministerului Sănătății Publice, se înființează și, respectiv, se desființează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de ministerul sau instituția publică respectivă, cu avizul Ministerului Sănătății Publice.”

Concluzie

Afirmaţia lui Dan Barna este în afara mandatului prezidențial. Președintele României nu are vreo pârghie legală prin care să se asigure că se construiesc spitale în țară. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.