Adrian Câciu (PSD, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene)
„În România, spre deosebire de alte țări, există un dezechilibru, iar munca și valoarea adăugată sunt taxate mai puternic, în contextul în care capitalul nu este la fel de echilibrat taxat - sau nu la fel”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 16.02.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24 (min 11:40)

Context

În 23 ianuarie 2022, Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, a declarat următoarele, în cadrul unei intervenții la Digi24:

În România, spre deosebire de alte țări, există un dezechilibru, iar munca și valoarea adăugată sunt taxate mai puternic, în contextul în care capitalul nu este la fel de echilibrat taxat – sau nu la fel”.

Ce verificăm?

Cum sunt taxate munca, valoarea adăugată și capitalul în România față de alte țări din Uniunea Europeană.

Verificare

Impozitarea veniturilor, în România, se face cu un procent de 10%, potrivit Codului Fiscal (art. 64). Cota se aplică asupra salariilor, pensiilor, premiilor, câștigurilor din chirii și altor venituri impozabile.

TVA-ul în România este de 19%. Există însă și cote reduse, de 9% și respectiv 5%, pentru diverse prestări de servicii și/sau livrări de bunuri enumerate (art. 291).

În privința dividendelor, cota de impozitare este de 5% (art. 43) – din UE, numai Letonia are taxe mai mici pentru dividende, arată o analiză ZF. Cota impozitării profitului este, de asemenea, a 6-a cea mai mică din UE.

Un document al Comisiei Europene, publicat în iunie 2021, vine cu mai multe date legate de taxare în țările Uniunii.

În România, ca și în cele mai multe state membre, contribuțiile sociale valorează în jur de 2 treimi din rata taxării implicite asupra muncii (en. implicit tax rate on labour), indicator calculat ca raportul dintre toate taxele aplicate salariilor (inclusiv contribuții sociale) și costul total cu forța de muncă (salariu, beneficii, discounturi etc).

Graficul de mai sus (regăsit la pagina 34) ilustrează sarcina fiscală (en. tax wedge), indicator calculat ca procentul de taxe din costul total cu forța de muncă. România este printre țările din UE în care povara fiscală este suportată mai ales de cei cu un salariu mai mic (aproximativ 50% dintr-un salariu mediu).

Valoarea adăugată este taxată (TVA), în medie, cu 21,5% în Uniunea Europeană (pagina 26). România este, așadar, sub medie, cu o cotă standard de 19%.

Graficul demonstrează că România este printre țările cu cele mai mici taxe asupra capitalului din UE.

Concluzie

Declarațiile lui Adrian Câciu sunt parțial adevărate. În România, angajații cu salarii mici plătesc taxe mari raportate la veniturile lor, în timp ce capitalul este mai slab taxat. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.