Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„Ați văzut ce se întâmplă în alte țări, sunt sute de mii, în Franța au avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuși școlile au funcționat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 12.01.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (min 31:47)

Context

Într-o conferință de presă din 7 ianuarie 2022, la câteva zile după ce cursurile s-au reluat pentru o parte dintre elevi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, întrebat de posibilitatea închiderii școlilor în România, a declarat:

Ați văzut ce se întâmplă în alte țări, sunt sute de mii, în Franța au avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuși școlile au funcționat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat”.

Ce verificăm?

Dacă școlile continuă cursurile în format fizic, în Franța și în țările în care se înregistrează multe cazuri noi de infectare.

Verificare

Conform datelor UNESCO, organizație care monitorizează situația elevilor afectați de închiderea școlilor în pandemie, în 7 ianuarie 2022, cursurile s-au reluat în format fizic după vacanța de Crăciun în toate țările Uniunii Europene.

Franța

În Franța, exemplul dat de dr. Rafila, elevii au fost în vacanța de Crăciun în perioada 19 decembrie – 2 ianuarie. În 6 ianuarie 2022, Franța înregistra 258.000 de cazuri noi de infectare, iar în 7 ianuarie (data declarației) s-a înregistrat un maxim istoric de 328.000 de cazuri noi. Cu toate acestea, toate cursurile se desfășoară în format fizic, fie că elevii sunt vaccinați sau nu.

În privința vaccinării, în 6 ianuarie, 79,20% din francezi erau vaccinați cu cel puțin o doză, și, în aceeași zi, rata de ocupare a locurilor de la ATI era de 74,32%.

Marea Britanie

Și în Marea Britanie s-a atins recent un maxim istoric: 218.000 cazuri noi în 4 ianuarie, dar este de așteptat ca școlile să rămână deschise. În 7 ianuarie, 90,3% din britanici primiseră cel puțin o doză de vaccin.

Spania

Numărul de cazuri noi pare a urma un trend descendent în Spania, după ce s-au înregistrat 136.000 de cazuri noi chiar în ajunul Anului Nou. Există însă un consens la toate nivelurile de învățământ ca anul școlar să continue în format fizic. Aproximativ 85% din spanioli au fost vaccinați cu cel puțin o doză.

Italia

În 7 ianuarie, în Italia s-au numărat 219.000 de cazuri noi. Școlile în Italia se deschid în funcție de calendarul regional, iar reluarea cursurilor a fost prevăzută pentru perioada 7-10 ianuarie. În funcție de situația epidemiologică, regiunile au decis dacă să recurgă sau nu la cursuri online, însă cele mai multe au optat pentru școală în prezență. Rata de vaccinare este de aproximativ 80%.

Grecia

Maximul de noi infectări a fost atins și în Grecia, în 5 ianuarie: aproximativ 50.000 cazuri. Guvernul este însă decis să se reia cursurile în format fizic. Populația este vaccinată în procent de 72,73%.

Bulgaria

În Bulgaria, țara cu cel mai mic procent de cetățeni vaccinați din UE (28,6% cu cel puțin o doză), numărul de noi infectări este de asemenea în creștere, iar universitățile și școlile din zonele roșii au cursuri exclusiv online. Grădinițele și creșele sunt deschise în format fizic.

Albania

Altă țară din Europa cu un procent mic de populație vaccinată este Albania (40,70%). Un val nou de infectări a început și aici, dar prim-ministrul a declarat recent că mutarea școlilor în online nu este în plan.

Statele Unite ale Americii

În 6 ianuarie, în SUA au fost 871.000 de cazuri noi de infectare cu Covid-19. Mai multe școli din diverse state au luat decizia de a muta cursurile în online, din cauza răspândirii tulpinii Omicron. În aceeași zi, 74,84% din americani erau vaccinați cu cel puțin o doză, iar pe 08 ianuarie, 81,83% din paturile de la ATI erau ocupate, 28,51% din paturi fiind ocupate de pacienți cu Covid-19.

În România, până în 7 ianuarie, aproximativ 40% din cetățeni erau imunizați prin vaccinare.

Concluzie

Afirmațiile Ministrului Sănătății sunt parțial adevărate. La data afirmațiilor, în cele mai multe țări din UE și/sau Europa, cursurile școlilor continuă în format fizic, chiar dacă numărul de cazuri noi este în creștere. Excepție fac totuși Bulgaria, Italia și Statele Unite, unde, parțial, cursurile se țin online în zonele foarte afectate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.