Gheorghe Piperea (AUR)
„Adevărul este că în doi ani de zile s-au consumat pe antidepresive miliarde de lei din fondul de sănătate. Miliarde care ar fi putut să fie alocate pentru cancer."
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 11.06.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (Min 0:49)

Context

Avocatul câștigătorul unui mandat de europarlamentar din partea AUR, Gheorghe Piperea, a declarat, în aprilie 2024, că s-au cheltuit miliarde de lei din fondul de sănătate publică, pentru achiziția de medicamente antidepresive.

„Mai nou, depresiile se “tratează” cu sinuciderea asistată…

Mai nou, determinarea sau înlesnirea sinuciderii nu mai sunt crime, așa cum încă spune Codul penal, ci binecuvântări…

Nu e deloc normal ca oameni de 28 de ani, sănătoși fizic, cu toată viața înainte, să fie finanțați pentru sinucidere asistată. Dar ce mai e normal azi?

 

Ce verificăm?

Ce programe de sănătate mintală sunt în România și dacă medicamentele antidepresive sunt subvenționate.

Verificare

În România există două instituții prin care sunt administrate programele publice de sănăte mintală: Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Din 2006, acestea sunt finanțate prin Legea privind reforma în domeniul sănătății prin care a fost constituit Fondul Național de Sănătate. Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul total alocat Programelor naționale de sănătate publică în anul 2024 este de 860 de milioane de lei.

Potrivit Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030, majoritatea banilor sunt cheltuiți pe îngrijirile spitalicești. Mai puțin de jumătate din fond este destinat asistenței medicale primare, ambulatoriului de specialitate, medicamentelor și altor servicii și tehnologii medicale (v.pag.16).

*Sursa foto: Strategia Națională de Sănătate 2023-2030

Programul Ministerului Sănătății

 

În cadrul Ministerului Sănătății se derulează „Programul Național de sănătate Mintală și Profilaxie în Patologie Psihiatrică”, iar printre obiectivele acestuia se numără prevenirea depresiei și suicidului. 

Nu sunt eligibile costuri legate de subvenționarea medicamentelor antidepresive. Pot fi subvenționate cheltuieli legate de birotică, servicii de informare, cumpărarea de echipamente pentru spații cu destinații speciale, jocuri sau materiale destinate terapiei prin artă, etc.

Am cerut reprezentanților Ministerului Sănătății date despre programele de Sănătate Mintală și cheltuielile aferente pentru perioada 2022-2024.

„Conform Anexei nr. 8 la actul normativ sus-menționat, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică, finanțat din bugetul Ministerului Sănătății, se realizează următoarele activități:

  1. Activităţi implementate pentru promovarea sănătăţii mintale prin terapie ocupaţională de care beneficiază persoanele cu tulburări de sănătate mintală aflate sub observaţie şi tratament specific:

1.1. organizarea de ateliere de terapie ocupaţională pentru dezvoltarea abilităţilor practice şi creative ale persoanelor cu tulburări de sănătate mintală;

1.2. îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru specialişti;*)

1.3. evaluarea eficienţei terapiei ocupaţionale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate mintală a pacientului, care se implementează începând cu anul 2025.

  1. Activităţi implementate pentru creşterea informării şi conştientizării populaţiei generale şi a profesioniştilor din sănătate, prin îmbunătăţirea înţelegerii patologiei tulburărilor adictive, depresive şi anxioase:

2.1. organizarea de campanii de informare şi conştientizare la nivel naţional asupra domeniului tulburărilor adictive, depresive şi anxioase, adresate populaţiei generale;

2.2. organizarea de seminare sau, după caz, ateliere de formare în domeniul tulburărilor adictive, depresive şi anxioase, adresate profesioniştilor din sănătate.”

 *Explicație: Sumele pe ani alocate Programului Național de sănătate Mintală și Profilaxie în Patologie Psihiatrică

 

În programul național nu figurează subvenționarea antidepresivelor. 


Programul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

 

Un alt program destinat persoanelor care au probleme de sănătate mintală este administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă el se adresează doar toxicomanilor.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București derulează Subprogramul Național de Tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este subvenționată achiziția a trei medicamente pentru tratarea unor boli psihice grave: DCI Esketaminum, Vortioxetine și Cariprazină.

Lista completă a medicamentelor subvenționate poate fi consultată aici.

O analiză realizată la nivelul anului 2023, de mai multe instituții publice din domeniul sănătății, arată că numărul cazurilor de depresie în România a rămas, relativ constant în perioada 2010-2019.

*Sursa: Analiză situație Sănătate Mintală 2023

Potrivit statisticilor Eurostat, 3,7 % din decesele înregistrate în 2020 la nivelul Uniunii Europene au fost cauzate de tulburări mentale și de comportament. Dintre acestea, demența a fost principala cauză de deces. 

În același timp, depresia a devenit o boală frecventă la nivel de comunitate.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 3,8% din populație (aproximativ 280 de milioane de oameni) suferă de depresie. Datele OMS arată că 5% dintre adulți (4% dintre bărbați și 6% dintre femei) și 5,7% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani sunt diagnosticați cu această boală. 

 

Concluzie

Afirmațiile candidatului AUR la alegerile europarlamentare, Gheorghe Piperea, sunt false. În programele naționale de Sănătate mintală nu sunt subvenționate medicamentele antidepresive.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.