Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„În România, acoperirea vaccinală încet, încet a scăzut și suntem în urma unor țări din Africa, suntem dincolo de locul 100 în lume."
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 09.09.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a abordat, la postul de televiziune B1TV, subiectul vaccinări din România, respectiv campania de vaccinare împotriva virusului COVID-19 și teoriile conspirației apărute pe acesteia, spunând următoarele:

 

„În primul rând, în mod categoric nu există niciun act normativ care să prevadă obligativitatea vaccinării. Asta trebuie să fie foarte clar. E un fake news care nu face decât să încerce repetat să compromită vaccinarea. Nu discutăm de vaccinarea COVID, discutăm de vaccinurile care se administrează în mod obișnuit copiilor de ani de zile.

În România, acoperirea vaccinală încet, încet a scăzut și suntem în urma unor țări din Africa, suntem dincolo de locul 100 în lume și trebuie să facem ceva încât să dăm încredere părinților. Ce fac așa-zișii conspiraționiști sau reprezentanți ai unor partide care încearcă să-și facă capital electoral pe spatele sănătății copiilor e absolut abominabil și-mi calibrez corect cuvintele.

Noi vrem doar să informăm corect părinții, să-i încurajăm să-și vaccineze copiii că sunt foarte multe boli infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare, plecând de la rujeolă, care încă produce cazuri și poate să producă decese, continuând cu poliomielita, tetanosul. Mereu când avem un accident, o rană, facem un vaccin tetanic. Dacă ne vom vaccina corect fie ca copii, sau adult periodic, nu mai trebuie să facem această intervenție”

Ce verificăm?

Situația vacinării în România și în alte state.

Verificare

Conform datelor mai multor organizații din domeniul sănătății, citate de către site-ul ,,Our World in Data”, 70% din populația globală a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19.

Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din întreaga Uniune Europeană, doar 42,5% din întreaga populație a țării fiind vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19.

Bulgaria este singura țară din UE care are o rată de vaccinare mai mică decât România, respectiv 30,5% din cetățenii bulgari fiind vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin.

Este adevărat faptul că, în cazul vaccinărilor împotriva COVID-19, mai multe țări de pe continentul african au rate mai bune de vaccinare decât cea din România. Spre exemplu, în Maroc rata de vaccinare împotriva COVID-19 este mai mare decât cea din România,  aproape 68% din populația Marocului fiind vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin, conform datelor Universității Johns Hopkins

Alte exemple de țări africane cu rată de vaccinare mai mare decât cea din România pot fi Botswana, cu 82% din populație primind cel puțin o doză de vaccin, Egipt cu aproape 54% din populație primind cel puțin o doză de vaccin sau Liberia, cu 77,2% din populație primind cel puțin o doză de vaccin anti-covid.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, un raport UNICEF din luna aprilie 2023  arată cum încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10 puncte procentuale în România în ultimiii ani.

De asemenea, datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată cum acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni a scăzut în ultimii ani. Spre exemplu, în 2020, procentul de copii în vârstă de 18 luni care au fost vaccinați cu BCG (vaccin împotriva tuberculozei) era de 96,6%, în timp ce în acest an, procentul a scăzut la 94%.

De asemenea, tot în 2020, procentul de copii în vârstă de 18 luni vaccinați împotriva rujeolei (RRO), era de 87,3%, în timp ce în 2023, procentul este de 78%.

Și în cazul vaccinării copiilor există exemple de diferențe între rata de vaccinare din România, respectiv rata de vaccinare din unele țări africane. Spre exemplu, în cazul vaccinului DTP1 ( trivaccin pentru prevenirea infecției cu bacteriile care provoacă difterie, tetanos și tuse convulsivă), rata de vaccinare în România este de 89%, în timp ce în Maroc rata de vaccinare este de 99%, în Egipt rata de vaccinare este de 97%, iar în Kenya rata de vaccinare este de 95%, arată datele OMS și UNICEF.

Concluzie

Declarația lui Alexandru Rafila este adevărată, în România acoperirea vaccinală din România este una mică, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană sau chiar din Africa. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.