Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„(...) de multe ori valoarea consultanței este mai mare decât valoarea obiectivului. La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane de euro și consultanță 25 de milioane de euro”.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 04.03.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

În cadrul unei emisiuni televizate din data de 15 februarie, ministrul Sănătății a făcut următoarele afirmații referitoare la o agenție nou-înființată în subordinea Ministerului cu ajutorul fondurilor europene aferente PNRR: „Am găsit și noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând că nu am avut acces la documentele acestul program și ceea ce a fost foarte ciudat este că niciun angajat din ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. A fost lucrat pe persoană fizică, nu știu cum a fost lucrat. Și al doilea element este legat de faptul că de multe ori valoarea consultanței este mai mare decât valoarea obiectivului. La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane de euro și consultanță 25 de milioane de euro.

Ce verificăm?

Valoarea estimată în PNRR pentru infrastructura în sănătate și modul de implementare.

Verificare

În PNRR (Partea a II-a, Componenta 12 – Sănătate), sunt alocate fonduri europene în valoare de 1,089 mld. de euro pentru infrastructura spitalicească publică nouă, 635 mil. de euro pentru echipamente și aparatură medicală, 80 mil. de euro pentru secții de terapie intensivă pentru nou-născuți și 150 mil. de euro pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale (în total, 1,954 mld. de euro pentru infrastructura spitalicească publică). 

Pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești sunt alocate fonduri totale în valoare de aprox. 315 mil. de euro, împărțite astfel: 180 mil. de euro pentru cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară, 4 mil. de euro pentru unități medicale mobile, 80 mil. de euro pentru unități de asistență medicală ambulatorie, 40 mil. de euro pentru centre comunitare integrate și 10 mil. de euro pentru cabinete de planificare familială.

Pentru facilitarea implementării proiectelor de investiții menționate, se va înființa Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (sau ANDIS, pe scurt) pentru a asigura inițierea, monitorizarea și implementarea proiectelor de investiții. Înființării agenției îi sunt alocate un total de 30 mil. de euro. Banca Europeană de Investiții (BEI) va furniza asistență tehnică în faza incipientă, prin proiectul PASSA (Project Advisory Support Service Agreement), în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Colaborarea cu BEI are ca scop execuția rapidă a proiectelor aprobate prin PNRR pentru domeniul sănătății, o rată de absorbție cât mai mare a fondurilor europene și optimizarea noi agenții în sănătate, până la atingerea obiectivului de autonomie completă a ANDIS.

Conform aceluiași document, ANDIS ar urma să preia proiectele de construire și să ofere asistență tehnică pentru cele 3 spitale regionale de urgență din regiunile Nord-Est, Nord-Vest și Sud-Vest Oltenia, dar și pentru alte proiecte care nu sunt bugetate prin PNRR, în urma elaborării politicilor strategice de către Ministerul Sănătății.

Concluzie

Declarația lui Alexandru Rafila este falsă. ANDIS este o structură care va furniza expertiză pentru proiectele finanțate prin PNRR, aceste obiective fiind în valoare de peste 2,2 mld. de euro, dintre care aprox. 1,9 mld. pentru infrastructura spitalicească publică și 315 mil. de euro pentru infrastructura medicală prespitalicească. Suma totală pentru înființarea și funcționarea ANDIS este de 30 mil. de euro (echivalentul a 1,36% din proiectele ce urmează a fi implementate).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.