Alfred Simonis (PSD, deputat)
„...situaţia în care se află România astăzi, cu un număr de morţi mai mare în România decât în toată Uniunea Europeană la un loc, în toate statele UE au murit mai puţini oameni decât au murit în România ieri, de Covid 19 (…)”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 28.10.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: TVR

Context

Pe 21 octombrie 2021, deputatul PSD Alfred Simonis a făcut următoarea afirmație:

situaţia în care se află România astăzi, cu un număr de morţi mai mare în România decât în toată Uniunea Europeană la un loc, în toate statele UE au murit mai puţini oameni decât au murit în România ieri, de Covid 19 (…)”.

Ce verificăm?

Dacă, în ziua anterioară afirmației, numărul de decese cauzate de Covid-19 în România a fost mai mare decât numărul de decese cauzate de Covid-19 în restul Uniunii Europene.

Verificare

Conform comunicatelor de presă ale Grupului de Comunicare Strategică, INSP a raportat 423 de decese în 20 octombrie. Înainte cu o zi, însă, România a înregistrat un număr-record de morți în rândul pacienților diagnosticați cu Covid-19, adică 574.

În cele două zile (19, respectiv 20 octombrie), în restul statelor membre ale Uniunii Europene, s-au înregistrat următoarele date: 

 

Concluzie

Declarația lui Alfred Simonis este parțial adevărată. Chiar dacă mai puțini oameni au murit în România din cauza Covid-19 decât în restul Uniunii Europene, în perioada menționată de Alfred Simonis, totuși sensul afirmației este corect: numărul deceselor zilnice în România este singurul care se apropie de totalul deceselor din celelalte țări europene.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.