Alin Virgil Chirilă (PSD, deputat)
„Danemarca este campioana mondială la numărul de teste pe cap de locuitor. Au realizat peste 80 de milioane de teste la o populaţie de 6 milioane de locuitori, în timp ce România abia a atins 13 milioane de teste pentru 19 milioane de cetăţeni".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 11.10.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

În contextul în care România a fost puternic lovită de valul 4 al pandemiei de Covid19, pe 20 septembrie 2021, Virgil Alin Chirilă, parlamentar PSD, a declarat: „Danemarca este prima ţară care a ridicat toate restricţiile. Cum a fost posibil acest lucru? Pe lângă faptul că are o rată foarte mare de vaccinare, circa 80% din populaţie, Danemarca este campioana mondială la numărul de teste pe cap de locuitor. Au realizat peste 80 de milioane de teste la o populaţie de 6 milioane de locuitori, în timp ce România abia a atins 13 milioane de teste pentru 19 milioane de cetăţeni. Faceţi comparaţia şi trageţi singuri concluziile”.

Ce verificăm?

Dacă Danemarca este campioana mondială la numărul de teste pe cap de locuitor.

Verificare

Potrivit informațiilor furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, la nivelul Uniunii Europene, Austria este pe primul loc la numărul de teste efectuate pe cap de locuitor, cu 108.152.608 teste la o populație de 8.901.064 locuitori. 

Aceasta este urmată de Danemarca cu 81.097.882 teste, la o populație de 5.822.763 locuitori.

România a efectuat 11.748.841 teste, la o populație de 19.328.838 locuitori.

Sursă: Download in XLSX(link is external)

Austria și Danemarca au testat chiar mai mult decât Statele Unite și Marea Britanie, raportat la numărul de locuitori.

Potrivit centrului de cercetare al John Hopkins University, Austria se menține cu cea mai bună rată de testare din lume și dacă socotim media pe ultimele 7 zile (actualizată în 27 septembrie).

 

Concluzie

Afirmația lui Virgil Alin Chirilă este parțial adevărată. Deși Danemarca nu este lider mondial la numărul de teste pe cap de locuitor, acest titlu revenindu-i Austriei, Danemarca este totuși pe locul doi în lume la acest capitol.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.