Fermierii români au ieșit la proteste, în 20 de județe ale țării, la începutul lunii aprilie, nemulțumiți de „soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina”, conform comunicatului postat pe uncsv.ro (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal).
Câteva zile mai târziu, în 18 aprilie 2023, PSD a anunțat că „va cere în Coaliția de guvernare suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina”. Europarlamentarul Alin Mituță a reacționat, susținând că acest lucru este imposibil:
„Analfabetismul coaliției în materie de chestiuni europene e incredibil și riscă să ne coste.
Domnul Ciolacu, bunăoară, cere guvernului pe care tot el îl controlează, ca România să oprească importul de cereale din Ucraina. Ce nu știe domnul Ciolacu e că România nu poate de capul ei să introducă taxe vamale, această competență ținând exclusiv de Uniunea Europeană – e și normal pentru că bunurile care intră într-o țară UE circulă apoi liber pe tot teritoriul european, deci nu poate decide un stat singur pentru toate celelalte.
În cazul în care guvernul României va impune totuși decizia aceasta unilateral, vor urma cu siguranță sancțiuni din partea UE, prin procedura de infringement. Aceste sancțiuni pot însemna inclusiv amenzi, pe care ghiciți cine le va plăti – exact, contribuabilii români”.
Ce s-a întâmplat în cazul celorlalte state membre UE care au decis să suspende importurile din Ucraina și în ce măsură se riscă un infringement.
La două luni după începerea războiului din Ucraina, în 30 mai 2022, a fost semnat Regulamentul (UE) 2022/870, care prevede măsuri de liberalizare temporară a comerțului între UE și Ucraina, tocmai pentru a ajuta economia țării aflate sub agresiune rusească. Totuși, Comisia Europeană își rezervă dreptul de a reintroduce taxele dacă există motive justificate.
Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen, în 31 martie 2023, prin care au cerut fonduri suplimentare de la UE și întreprinderea unor măsuri pentru protejarea fermierilor locali, afectați de importurile ucrainene. Acțiunea vine ca urmare a protestelor fermierilor din aceste țări, care susțin că veniturile lor sunt în scădere, după ce piețele au cunoscut o inflație de grâu ucrainean, mult mai ieftin.
Țările care au interzis importul de cereale ucrainene
POLONIA
În 15 aprilie 2023, președintele Jarosław Kaczyński a anunțat, în cadrul convenției agricole PiS, interzicerea temporară a importului de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, în Polonia.
Au urmat negocieri cu reprezentanții Ucrainei, care s-au încheiat, în 18 aprilie, cu următoarea decizie: „cerealele ucrainene nu vor rămâne în Polonia, iar pe fiecare transport vor fi puse sigilii electronice cu GPS. Interdicția este în vigoare până în 30 iunie 2023”.
În 21 aprilie, guvernul Poloniei a anunțat că „a pregătit soluții specifice pentru fermieri” și își asumă subvenții pentru cereale, îngrășăminte și combustibil pentru aceștia.
UNGARIA
Ungaria este a doua țară care a impus restricții privind importurile de cereale din Ucraina în 16 aprilie 2023.
Ulterior, ministrul Agriculturii, István Nagy, a declarat că Ungaria ia în considerare posibilitatea de a extinde interdicția recent introdusă (valabilă tot până pe 30 iunie 2023) asupra tuturor importurilor de produse agricole ucrainene, dacă Bruxelles-ul nu implementează măsuri de protecție adecvate pentru fermierii maghiari.
Ungaria aplică, la fel ca și Polonia, măsura sigilării transporturilor la frontieră.
SLOVACIA
În Slovacia au avut loc negocieri guvernamentale în legătură cu importul de alimente ucrainene, iar aceasta a devenit, în 17 aprilie, a treia țară unde s-a aprobat interzicerea importului de produse agricole și alimente din Ucraina.
BULGARIA
În 19 aprilie 2023, prim-ministrul Galab Donev a anunțat că Bulgaria va „adopta o decizie de interzicere temporară a importului de alimente din Ucraina, cu excepția mărfurilor care trec prin teritoriul Bulgariei în tranzit și au alte țări ca destinație finală”.
Care e poziția României
În 18 aprilie 2023, PSD a anunțat că „va cere în Coaliția de guvernare suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina”.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o discuție în format online, o zi mai târziu, cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect „măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina”. A urmat o întâlnire față în față între cei doi miniștri, la București.
România a anunțat că va sigila la graniță transporturile de cereale din Ucraina, însă nu va interzice, deocamdată, importurile din această țară. Țara noastră rămâne astfel singura țară limitrofă Ucrainei care încă mai permite importul de produse agro-alimentare din statul vecin.
Reacția UE
Măsurile luate unilateral de cele patru state membre UE (Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria), de a interzice importurile de cereale ucrainene, a stârnit o serie de reacții adverse la Bruxelles. În general, politicile pe problematici economice sunt comune pentru toată Uniunea.
În consecință, Comisia Europeană a anunțat, la briefingul de presă din 17.04.2023, că deciziile unilaterale ale statelor membre UE sunt inadmisibile, statele menționate urmând să-și justifice acțiunile și să vină cu explicații. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene menționează că s-a luat legătura cu autoritățile din Ucraina și cu autoritățile țărilor care au interzis importul de produse alimentare din Ucraina, pentru a clarifica situația.
În 19 aprilie 2023 a avut loc o întâlnire între Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Ucraina și Comisia Europeană. Comisia a propus un sprijin financiar agricol pentru fermierii afectați, măsuri excepționale de salvgardare pentru produse-cheie și măsuri de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul culoarelor de solidaritate.
Pachetul propus de Comisie este condiționat de ridicarea de către statele membre a măsurilor lor unilaterale.
Convorbirile politice continuă.
În 25 aprilie, la Luxemburg, a avut loc Consiliul Agricultură și Pescuit al CE, în cadrul căruia s-a discutat și problema importurilor de cereale din Ucraina.
Discuția Consiliului s-a axat pe chestiunile care afectează piețele interne ale UE și pe necesitatea unei analize aprofundate a impactului importurilor din Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate. Miniștrii și-au exprimat sprijinul continuu pentru Ucraina și angajamentul de a găsi soluții care să nu compromită solidaritatea UE cu Ucraina. S-a recunoscut necesitatea unei abordări coordonate la nivelul UE.
Miniștrii țărilor învecinate cu Ucraina au transmis un mesaj de solidaritate și unitate împotriva agresiunii Rusiei, susținând menținerea pieței unice. Totuși, țările respective nu au renunțat la interzicerea importurilor din Ucraina.
Există o bază legală (încălcarea Regulamentului (UE) 2022/870 și a Acordului de asociere cu Ucraina) care permite inițierea procedurii de infringement, dar, momentan, Comisia Europeană a amenințat doar că nu va trimite a doua tranșă pentru susținerea fermierilor locali țărilor care nu vor renunța la deciziile unilaterale de interzicere a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina.
Datele OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) arată că țările europene nu sunt dependente de cerealele din Rusia și Ucraina. Țările care importă cele mai multe cereale din țările aflate în conflict sunt următoarele:
Țările europene se confruntă, de fapt, cu o inflație de produse mai ieftine din Ucraina, ceea ce rezultă în dezechilibrarea piețelor interne.
Afirmația lui Alin Mituța este parțial adevărată. Uniunea Europeană are toate pârghiile legale pentru a iniția procedura de infringement și a impune sancțiuni financiare țărilor care adoptă măsuri unilaterale care contravin tratatelor europene în vigoare. Totuși, până în acest moment, țările care deja au suspendat importurile de cereale din Ucraina nu se confruntă cu astfel de proceduri și se încearcă rezolvarea crizei pe cale politică.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.