Mihai Lasca (deputat, fost membru AUR)
,,7 milioane de români vor muri. AU VOTAT ÎN SECRET INTRAREA ROMÂNIEI ÎN RĂZBOI!!!!”
Fals
Barometru Factual
Razboi in Ucraina
Data verificării: 13.10.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: facebook

Context

Într-un videoclip devenit viral pe TikTok, deputatul neafiliat (fost AUR) Mihai Lasca a abordat, în plenul Parlamentului României, subiectul unei posibile intrări a României în războiul din Ucraina. Acesta a declarat faptul că președintele României, Klaus Iohannis, ar fi decretat ca forțele Armatei Române să lupte în conflictul din țara vecină, Ucraina, acesta spunând că ,,Mâine se va vota, aici în Parlamentul României, cu vot secret, niște proiecte premergătoare ale intrării României în râzboi” ( 0:30)

Ulterior, deputatul arată o hârtie în fața camerei, spunând: ,,O să vă citesc va intra mâine la vot, în plen comun. Deputații și senatorii vor fi informați despre următoarele” (1:03), urmând ca Mihai Lasca să citească o ,,informare din partea președintelui Klaus Werner Iohannis cu privire la aprobarea forțelor și mijloacelor Armatei României și a Ministerului Afacerilor Interne, care sunt trimise la misiuni și operațiuni în afara granițelor României” (1:27)

Ce verificăm?

Dacă există un act oficial care să ateste intrarea efectivă a României în războiul din Ucraina.

Verificare

Informarea  la care se referă deputatul este o  informare a președintelui României, Klaus Iohannis, către Parlamentul României, implicit, către președintele Camerei Deputaților de la acea vreme, Marcel Ciolacu . Actul face o trecere în revistă a participării forțelor armate române în operațiuni și exerciții militare în mai multe părți ale lumii, sub egida unor organizații precum NATO, ONU sau OSCE. 

În actul citat de către Lasca nu este menționată nicăieri participarea militară a României la acest conflict, fiind menționate doar misiunile în care țara noastră este angrenată în acest moment.

De altfel, nicio altă lege nu specifică intrarea României în războiul din țara vecină

Este adevărat totuși că, în ultima perioadă, în Parlament, au fost votate sau sunt în dezbatere, mai multe proiecte de lege ce vizează apărarea națională, un lucru firesc în situația unui conflict armat aflat la granița țării. 

Un exemplu este proiectul de lege PL-x 1/01.02.2023, care reglementează organizarea și funcționarea poliției militare, componentă a MAPN (Ministerul Apărării Naționale), ce se ocupă cu protecția personalului Armatei Române, a securităţii obiectivelor militare și a zonelor militare restricționate.

Un alt exemplu este proiectul de lege PL-x 5/01.02.2023, care ratifică un acord strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru, privind colaborarea celor două state în domeniul apărării.

România a oferit și încă oferă sprijin militar forțelor armate ucrainene, prin livrarea de arme, muniție și provizii în țara vecină. Țara noastră nu a trimis trupe în Ucraina.

Concluzie

Declarațiile lui Mihai Lasca sunt false. Forțele armate române nu au fost și nu sunt angrenate în războiul din Ucraina și nici nu există o lege care să prevadă acest lucru pentru viitorul apropiat. Deputatul a citit, în videoclipul devenit viral, o simplă informare despre operațiunile militare pe care România le întreprinde în alte state, sub egida unor organizații internaționale.

*Foto: Mihai Lasca / Facebook

ETICHETE > / / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.