Alin Tișe (PNL, Președinte CJ Cluj)
„Nu există multe orașe în care faci… sunt două sau unul în Europa în care se face transplant multiorgan, patru organe în același institut”.
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 22.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Ziua Live (19:20) Facebook

Context

În cadrul PNRR, la capitolul Sănătate, trei instituții din Cluj-Napoca au propus includerea a patru proiecte pentru finanțare care au fost declarate eligibile. Printre ele, se numără și Centrul de Transplant Multiorgan Cluj, cu o valoare de aproape 160 de milioane de euro (propunere CJ Cluj). Însă pe lista publicată de Ministerul Sănătății în 11 februarie 2023, cu proiectele care vor primi finanțare prin PNRR, acesta nu apare. 

Autoritățile județene au încercat în repetate rânduri să convingă reprezentanții Guvernului de necesitatea construirii acestui centru. Cu zece zile înainte de publicarea listei, în 1 februarie, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă pe acest subiect.

„(…) e păcat ca ministerul să nu trateze acest lucru ca pe o prioritate de țară, nu a Clujului. Ar fi un centru pe harta Europei! Pentru că nu există multe orașe în care faci… îs două sau unul în Europa în care se face transplant multiorgan, patru organe în același institut. Și am propus Primului Ministru ca să îl preia ca și proiect de țară. Ar fi important, indiferent de cine gestionează România, să ai un astfel de institut de transplant care ar aduce oameni din toată lumea! Clujul ar fi o atracție pentru turismul medical”, a spus Alin Tișe. 

Înainte ca Ministerul Sănătății să publice lista cu proiectele care vor primi finanțare prin PNRR, Consiliul Județean Cluj a organizat o licitație pentru un centru integrat de transplant

Potrivit documentației publicate pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), la capitolul „Sursa finanțării”, CJ Cluj a trecut „Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR”, însă Ministerul Sănătății nu a inclus proiectul în categoria celor finanțate.  

Ce verificăm?

Câte centre de transplant multiorgan există în Europa, pentru a determina dacă proiectul CJ Cluj poate fi considerat un „proiect de țară”.

Verificare

În Europa există 18 centre de transplant, pentru cel puțin patru organe, potrivit unei hărți interactive a ESOT (Asociația Europeană pentru Transplant de Organe).

Asociația Europeană pentru Transplant de Organe a fost fondată în anul 1982 și este dedicată urmăririi excelenței în transplantul de organe. Este o societate internațională formată dintr-o comunitate de peste 8.000 de membri din întreaga lume, din care 3.500 sunt experți în transplantul de organe. 

Iată lista tuturor celor 18 centre multi-transplant din Europa:

*Harta interactivă poate fi accesată aici

1. Lituania- VILNIUS UNIVERSITY, SANTARISKIU CLINICS

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, Multivisceral, VCA, Piele – Adulți

Este un spital în care se regăsesc toate specialitățile medicale principale și asigură îngrijire multidisciplinară și individualizată pentru pacienții cu boli metabolice ereditare.

2. Bosnia – Herzegovina- CLINICAL CENTER UNIVERSITY OF SARAJEVO

Hepatic, renal, cardiac, HSCT, multivisceral – Adulți

În cadrul acestui centru medical lucrează 713 medici, dintre care 544 sunt specialiști. Centrul are 2.030 de paturi, în 33 de clădiri separate, iar echipamente medicale sunt de ultimă generație.

 3. Finlanda- NEW CHILDREN’S HOSPITAL, HUS

Pulmonar, hepatic, renal, cardiac, multivisceral – Copii și Adulți

Este cel mai mare spital din Finlanda axat pe asistență medicală pediatrică de specialitate. În cadrul acestui spital sunt tratați pacienți cu vârste de până la 15 ani.

4. Austria- VIENNA GENERAL HOSPITAL

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Adulți

Una dintre cele mai inovatoare clinici din Europa. A fost înființată în urmă cu 300 de ani, iar acum ansamblul cuprinde peste 42 de spitale și instituții universitare, 6 laboratoare. Unitatea este formată din centre medicale specializate, magazine, restaurante și sucursale ale unei bănci.

5. Austria – MEDICAL UNIVERSITY OF INNSBRUCK

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Adulți

Este cea mai importantă unitate de cercetare și formare medicală din vestul Austriei.

6. Cehia- TRANSPLANT CENTER OF THE INSTITUTE OF CLINICAL AND EXPERIMENTAL MEDICINE (IKEM)

Hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral, VCA – Copii și Adulți 

În cadrul acestui centru de transplant de organe umane lucrează peste 300 de medici și aproximativ 600 de asistenți medicali. Complexul este format din trei centre specializate în care sunt disponibile 315 paturi, dintre care 111 paturi sunt dedicate unităților de terapie intensivă.

7. Italia- S.ORSOLA – MALPIGHI

Pulmonar, hepatic, renal, cardiac, multivisceral – Copii și Adulți

Este spitalul din Italia care are cel mai mare număr de paturi și primul dintre cele patru spitale publice ale orașului Bologna. Policlinica are aproximativ 1.535 de paturi și 5.153 de angajați,  dintre care 857 sunt medici.

8. Germania- CHARITÉ UNIVERSITY CLINIC CAMPUS VIRCHOUW AND MITTE

Hepatic, renal, pancreas, multivisceral – Copii și Adulți

Este unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa, iar personalul medical care lucrează aici este format din medici și cercetători la cel mai înalt standard internațional. Mai mult de jumătate dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină, inclusiv Emil von Behring, Robert Koch și Paul Ehrlich, au avut proiecte sau au fost angajați în cadrul acestei instituții.

9. GermaniaUNIVERSITY CLINIC SCHLESWIG-HOLSTEIN

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Adulți, 

Este cel mai mare centru medical din Europa, cu 16.000 de angajați în peste 85 de clinici și institute.

10. Germania- UNIVERSITY CLINIC JOGAN-WOLFGANG-GOETHE

Hepatic, renal, pancreas, multivisceral – Adulți, 

20 de câștigători ai Premiului Nobel au fost afiliați acestei clinici universitare, inclusiv Max von Laue și Max Born. Universitatea este, de asemenea, afiliată cu 18 câștigători ai Premiului Gottfried Wilhelm Leibniz.

11. GermaniaTÜBINGEN UNIVERSITY HOSPITAL

Hepatic, renal, pancreas, multivisceral – Adulți, 

Este unul dintre cele mai mari centre universitare medicale din Germania. Găzduiește 17 spitale și centre medicale, 13 instutute de îngrijire indirectă a pacienților și 16 centre interdisciplinare.

12. GermaniaMÜNSTER UNIVERSITY HOSPITAL

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Copii și Adulți

În acest spital universitar sunt îngrijiți anual aproximativ 50.000 de pacienți. Serviciile medico-tehnice sunt asigurate de 1.800 de specialiști și peste alți 2.000 de angajati.

13. OlandaUNIVERSITY MEDICAL CENTER GRONINGEN TRANSPLANTATION CENTER

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Adulți 

Este cel mai mare centru medical din Olanda, dedicat exclusiv procedurilor de transplant de organe umane. În cadrul acestui centru lucrează peste 17.000 de persoane și există 1.400 de paturi.

14. Belgia – UNIVERSITY OF LIEGE HOSPITAL (LIEGE CHU)

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, multivisceral – Adulți

În 2021, personalul din acest centru a tratat în medie 3.100 de persoane/zi și a acordat îngrijiri de urgență către 240 de pacienți/zi. În spital lucrează 1.000 de medici, împărțiți în aproximativ cincizeci de secții.

15. BelgiaUNIVERSITY HOSPITAL LEUVEN (KUL)

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, HSCT, multivisceral, VCA, piele – Copii și Adulți

Este unul dintre cele mai renumite spitale universitare din Belgia, cu aproape 2.000 de paturi și peste 9.000 de angajați.

16. BelgiaMEDICAL UNIVERSITY GENT (UZ GENT)

Hepatic, renal, pancreas, cardiac, HSCT, multivisceral, VCA, piele – Copii și Adulți

Este un spital universitar cu peste 1.000 de paturi și aproape 6.000 de angajați.

17.  AngliaADDENBROOKE’S HOSPITAL

Hepatic, renal, pancreas, multivisceral – Adulți 

Este un mare spital universitar și centru de cercetare de renume internațional din Cambridge, Anglia. Este afiliat cu Universitatea Cambridge și cu departamentul biomedical din cadrul Cambridge. 

18. SpaniaUNIVERSITY HOSPITAL RAMÓN Y CAJAL

Pulmonar, hepatic, renal, pancreas, cardiac, HSCT, multivisceral, VCA, piele – Adulți

În cadrul acestui centru există 39 grupuri de cercetare medicală și peste 1.300 de specialiști și medici. În cadrul spitalului există peste 900 de paturi.

Situația din România 

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, la noi în țară se pot realiza următoarele tipuri de transplanturi de organe (însă doar în centre pentru un singur organ): 

  • Cardiac – există 3 centre unde poate fi realizat acest tip de transplant, cu mențiunea că unul dintre ele are acreditarea expirată din 2019. Lista poate fi accesată aici
  • Celule reproductive – EmbrioTransfer – există 34 de centre unde poate fi realizat acest tip de transplant. Lista poate fi accesată aici
  • Celule stem hematopoietice (HSCT) – există 6 centre. Lista poate fi accesată aici
  • Cornee – există nouă centre. Lista poate fi accesată aici
  • Hepatic – există patru centre. Lista poate fi accesată aici
  • Os – Tendon (VCA) – există 13 centre. Lista poate fi accesată aici 
  • Pulmonar – există un singur centru. Lista poate fi accesată aici
  • Renal – există cinci centre. Lista poate fi accesată aici

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în 2021 (cea mai recentă raportare) au existat peste 5.300 de persoane pe lista de așteptare pentru organe și s-au efectuat puțin peste 200 de transplanturi, de la doar 134 de donatori. 

Concluzie

Afirmațiile lui Alin Tișe sunt trunchiate. În Europa există 18 centre (nu doar două) unde se pot realiza transplanturi multiple de organe, însă este adevărat că, în România, problema transplantelor este una gravă.

ETICHETE > / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.